2021-10-10 08:33:00 FORRÁS: Orvosok Lapja
Szerző: Dr. Katona Norbert, adjunktus (METU), CMO (Magyar Marketing Szövetség)
Orvosok lapja - AktuálisAz egészségügy bizalmon alapuló szolgáltatás nyújtásáról szól. Ennek alapvető összetevője egy olyan láthatatlan szolgáltatásmix, amely bizonyos eszközökkel, praktikákkal láthatóvá, megélhetővé tehető az ügyfélút mentén – így növelhető a szolgáltatások minősége, mindez pedig tetten érhetővé válik az ügyfélélmény növekedésében is.
Vendégszerzőnk ismeretterjesztő céllal írt cikke ezen elemek fontosságára hívja fel a figyelmet annak érdekében, hogy a páciensünk elégedett legyen, és lojális ügyfélként időről időre igénybe vegye a szolgáltatásunkat, amely hozzásegíti őt a lehető legteljesebb, legkiegyensúlyozottabb, legegészségesebb élethez.
A marketing alapelvei szerint maga a marketingtevékenység termékre, szolgáltatásra, eseményekre, élményre, személyekre, helyre, vagyontárgyakra, szervezetekre, információkra, ötletekre, illetve ezek kombinációjára fókuszálhat (1). A listát áttekintve belátható, hogy az egészségügy vonatkozásában több elem is érintett lehet, hiszen a pácienseket célzó egészségügyi marketing esetén olyan, részben tárgyiasult szolgáltatásnyújtásról (kezelésről) beszélhetünk, amelyben nagy szerep hárul az információkra (betegtájékoztatás, edukáció), a személyre (orvos, asszisztencia), a helyre (rendelő, intézet), illetve összességében az élményre.
Láthatatlan, de létezik
Egyik korábbi cikkünkben foglalkoztunk azzal, hogy az egészségügy nem „szimpla” termék, hanem egy érzékeny szolgáltatás. A szolgáltatások menedzselése a marketing kialakult szabályai mentén máshogyan, más dimenziók fókuszba helyezésével történik, mint a termékeké, erre utal az ún. HIPI-elv, amely négy alapvető szempont mentén tesz különbséget a termékek és a szolgáltatások között (2):
Ez a megfogható termékektől gyökeresen eltérő erőtér más megoldásokat igényel – különösen igaz ez a speciális érzékenységgel bíró egészségügyi szolgáltatások területére. A szolgáltatások marketing ószempontú elemzése Amerikában már évtizedekkel korábban tematizálta a szakmai közbeszédet, Zeithaml (3) elterjedt modellje alapján a szolgáltatásokat alapvetően három, egymástól egyébként nem élesen elváló csoportba osztja: az első csoportba a magas keresési minőséggel bíró szolgáltatások (pl. ruházat, ékszerek), a második csoportba a magas tapasztalatai minőséggel bíró szolgáltatások (pl. étterem, fodrász), végül a harmadik csoportba a magas bizalmi minőséggel jellemezhető szolgáltatások sorolhatók be. E harmadik csoportba sorolható a pl. az autószerelés, de az orvoslás is, tágabban értelmezve az egészségügyi szolgáltatások halmaza.
Hogyan vizsgálható a szolgáltatások minősége?
Ha elfogadjuk, hogy a minőség a szolgáltatások, így a bizalomra épülő egészségügyi szolgáltatások esetén is kulcskérdés, akkor hamar igényünk támadhat arra, hogy standard megközelítés mellett vizsgálhassuk meg, sőt mérhessük a szolgáltatás minőségét. Módszertani és tudományos szempontból többször vitatott, de mind a mai napig alapvetően elfogadott módszer az 1985-ben alkotott, ún. SEVQUAL-modell (4), amely az alábbi öt dimenzió mentén közelít a kérdéshez: a) megbízhatóság, b) reagálási készség, c) biztonságérzet, d) empátiakészség és végül e) tárgyi elemek. A módszertan olyan eszközt kínál, amely számszerűsíti a szolgáltatás minőségét, és egy könnyen értelmezhető skálán helyezi el azt az ügyfél szempontjából. A módszer egészségügy terén mutatott gyakorlati hasznát több tanulmány, vizsgálat és szolgáltatásifejlesztési koncepció igazolja, ilyen pl. Vajdának az egészségügyi ellátás minőségének SERVQUAL-szempontú méréséről szóló tanulmánya is (5).
Mit keres az ügyfél?
A ma vásárlóinak egyre több és magasabb szintű igénye van. Napjaink fogyasztója öntudatos, és transzparens kommunikációt követel magának – mindezt nagyban támogatja, illetve fejlődését nagyban elősegítette az információs társadalom számos vívmánya is, gondoljunk csak a közösségi média sokszínű platformjaira. Az új, öntudatos fogyasztó meghatározó igényeit egy 2020-as felmérés (6) alapján tekintjük át az alábbiakban.
Mit tehetünk a szolgáltatás minőségéért?
A marketingszakma hatvanas években kialakított négy elemből álló (termék, ár, promóció, hely) mixére építve, éppen a szolgáltatások előretörése miatt további három elemmel bővült a marketing eszközrendszere. Ennek eredményeként ma elfogadott módon az „emberek” (orvosok és támogató személyzet), a „folyamatok” (regisztráció, időpontegyeztetés, panaszkezelés vagy éppen a szakmai protokollok), illetve a „fizikai környezet” (rendelő elhelyezkedése, megközelítése, kialakítása, látogathatóság etc.) mentén sikeresen menedzselhető, illetve fejleszthető az egészségügyi szolgáltatások színvonala. Egy a témában írt amerikai szakcikk (7) az alábbi nyolc pontban foglalja össze az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésének fő elemeit:
Az egészségügy tehát bizalmon alapuló szolgáltatás nyújtásáról szól, amelynek folyamatos menedzselése az alábbi három lábon nyugszik: 1. Külső marketing, amelyet az ügyfelek, beteg irányába folytatunk, 2. belső marketing, amelyet a munkatársaink felé végzünk, végül 3. az integrált marketing, amelyet a két előbbire építve, a szervezet eredményes működése érdekében végzünk. Eredményes működésünk esetén konstans módon magas ügyfélélményt (CX = customer experience) realizálhatunk majd. Következő cikkünkben azt járjuk majd körül, hogy hogyan mérhetjük, illetve irányíthatjuk az ügyfélélményt az ügyfélút különböző állomásain.
Felhasznált irodalom:
A legégetőbb szakmapolitikai kérdések és vitatémák rovata.