Országos Küldöttközgyűlés és a kamarai választások

2023-05-11 08:00:00 FORRÁS: Orvosok Lapja

Szerző: dr. Nagy Marcell, titkár, MOK

Orvosok lapja - Aktuális

A 2023-as év minden tekintetben rendhagyó a MOK életében. Az idei események egy része örömteli, a többi sokkal kevésbé.

Rendkívüli, hiszen ebben az évben három országos küldöttközgyűlést szervezünk, és a februári találkozáson már túl is vagyunk, ahol az orvostársadalom széles rétegei fejezték ki elégedetlenségüket az egészségügyi rendszer átalakításával kapcsolatban. 


A következő OKGY-re 2023. június 3-án kerül sor, ennek legfontosabb témái a kötelező tagság és az etikai ügyek kormányzati elvétele miatti alapszabály-változások átbeszélése és az új választási szabályok kialakítása lesznek. Idén számos alkalommal megkérdezzük majd a tagságot a Kamara működésével, felépítésével, a tagi szolgáltatások minőségével kapcsolatban, és a visszajelzéseket beépítjük azokba a javaslatokba, amelyeket a MOK legfőbb döntéshozó testülete, az OKGY elé terjesztünk. 


A kötelező tagság eltörlésével pénzügyi szempontból piaci alapokra helyeződött a Kamara működtetése, tehát a szervezetnek a jövőben olyan minőségi szolgáltatásokat kell nyújtania, hogy mindenkinek érdeke legyen taggá válni és annak maradni! Emellett lehetőségek szerint az évtizedekkel ezelőtt kialakult rigid szervezeti struktúrát is meg kell újítani, hiszen azóta van már mobiltelefon, van internet, és ezek kombinációja is ott lapul a zsebünkben. A megújulás célja, hogy költséghatékonyabb módon, mégis sokkal elérhetőbben, naprakészebben tudjunk segíteni tagjaink mindennapi problémáiban, hogy a Kamara ne csak egy elvont fogalom legyen, hanem az orvosok életének szerves része. 


A szervezeti struktúra változása magában foglalja a különféle testületeink (területi és országos szervezetek és bizottságok) működésének felülvizsgálatát, a MOK infrastruktúra-vagyonának felmérését, valamint a jelenleg kevéssé körülhatárolt feladatkörök (pl. alelnök, főtitkár, titkár) speciális tartalommal való megtöltését is. Tervezzük az alapellátásért, a szakellátásért, a jogi segítségnyújtásért, a gazdasági feladatokért felelős pozíciók meghatározását annak érdekében, hogy minden terület dedikáltan képviselve legyen a területi és országos struktúrákban. 


A választások (nyári-őszi időszak) idejére már minden jelölt, aki szerepet vállalna a Kamara működtetésében, tisztában lehet azzal, melyik terület érdekli legjobban, mit képviselne szívesen a következő négy évben. Mivel választások mindenképp lesznek, itt a lehetőség arra, hogy a MOK ismét megújuljon mind területi, mind országos szinten. 

Ha valaki elégedett a jelenlegi irányvonallal, és azokkal az elvitathatatlan eredményekkel, amelyeket az elmúlt négy évben elértünk (pl. drasztikus fizetésemelés, a hálapénz eltörlése, a MOK hiteles forrássá válása a lakossági tájékoztatásban, részletes és előremutató véleménynyilvánítás az egészségügyi ágazat átszervezéséről), akkor jöjjön, és folytassa ezt a munkát, vegyen részt benne. Ha valaki elégedetlen az elért eredményekkel, vagy teljesen máshogy képzeli a MOK működtetését, akkor pedig azért jelentkezzen, hogy megmutassa, más elképzelésekkel is lehet hatékony Kamarát működtetni!


Kérjük tehát tagjainkat, hogy az elkövetkező intenzív kamarai időszakban nyilvánítsa ki véleményét, válaszoljon a hírlevélben érkező felmérésekre, beszéljenek a területi és országos küldöttekkel, hogy ők is naprakészen tudják képviselni érdekeiket. 

Kérjük küldötteinket, hogy az idei közgyűlésekre mindenképpen jöjjenek el. A véleményük számos fontos témában nélkülözhetetlen, hiszen a jövő Kamarájának alapköveit most tesszük le!

Megtekintések száma: 14882

A legégetőbb szakmapolitikai kérdések és vitatémák rovata.

ESEMÉNYEK