Pszichológusként miért maradok a MOK tagja?

2023-03-16 15:00:00 FORRÁS: Orvosok Lapja

Szerző: Ozvald Gabriella klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta MOK DTESZ, alelnök

Orvosok lapja - Diplomások (DTESZ)

Gyakran kérdezik, diplomás pszichológusként miért vagyok a kamara tagja, és miért vállalok tisztséget. A választ most, a jelen helyzetben tudom egyértelműen megfogalmazni.

Az orvosi klinikum nem létezhet a társszakmák hiányában: egy daganatos beteg sugárkezelése nem valósulhatna meg fizikus nélkül, mint ahogyan a páciens életminősége sem javítható pszichológus nélkül. Egészségügyi tevékenységet végzünk, részt veszünk a gyógyításban, idetartozunk. Hivatásunk gyakorlásának keretszabályozása számos hiányosságtól szenved. A köz- és a magánegészségügyi ellátás viszonyának tisztázatlansága, átjárhatatlansága, a finanszírozás hiányosságai és a valid minimumfeltételek hiánya miatt, illetve kidolgozott szakmai protokollok és a megfelelő számú szakember nélkül az állami pszichológiai, pszichoterápiás ellátás nem stabil, és csak korlátozottan elérhető a betegek számára. 

A Természettudós Csoport és az Egészségügyi Pszichológusok Csoportja kis közösséget alkot a MOK-on belül, így a tagság önkéntes megújítása különösen fontos – az elköteleződéssel járó szakmai összefogás erősebb képviseletet jelent. A kamarai tagoknak elérhető pályázatunk, a „MOK DTESZ közössége” eddig közel száz diplomásnak adott lehetőséget a szakmai fejlődéshez. A telemedicinális ellátás számunkra is elérhetővé vált, a bérrendezés, az etikai bizottság szakmai tevékenysége mind jelentős lépések, de belegondolni sem merek, hogy érdekképviselet nélkül hogyan fog alakulni a ránk vonatkozó indikátor- és továbbképzési törvény, merre halad majd a nem egészségügyi szegmensben dolgozó pszichológusok sorsa. Megfelelő számú nyilatkozat nélkül területi szervezetünk autonómiája megtörik, szakmai képviseletünk fragmentálódik. Ne hagyjuk!

Eddigi munkánk során is a közösség megtartó erejében, az együttműködésben hittünk. Maradjunk együtt! 

Megtekintések száma: 15460

Pszichológus, mikrobiológus, biokémikus, sugárfizikus és molekuláris biológus tagjaink rovata

ESEMÉNYEK