Új cikksorozat indul

2023-02-22 09:09:00 FORRÁS: Orvosok Lapja. Fotó: Nik Shuliahin, Unsplash

Szerző: dr. Máté-Horváth Nóra főszerkesztő, Orvosok Lapja, valamint a Pszichoterápia szakfolyóirat szerkeszt

Orvosok lapja - Diplomások (DTESZ)

Folyóiratunk címe, mint azt talán tudják, némileg elnagyolt: a lap korántsem csak az orvosoké, mint ahogy a Magyar Orvosi Kamara tagjai sem csak orvosok, hanem fogorvosok és nem általános orvosi diplomával rendelkező, de az egészségügy területén dolgozó, felsőfokú végzettségű tagok. Utóbbi kollégák teszik ki az összefoglaló nevén Diplomások Területi Szervezetének nevezett alegységét a kamarának, és bár egy rendkívül heterogén csoportról van szó, jelentős hányaduk pszichológus. Három évvel ezelőtt, lapunk újrastrukturálásakor régi hiányosságot szerettünk volna pótolni azzal, hogy két állandó rovatot kaptak nem orvos tagjaink is – akkor is, ha ezek a rovatok változó terjedelemben jelennek meg az egyes lapszámokban.

 

Nagy büszkeséggel tölt el, hogy rovatstruktúránk most egy újabb fejezethez érkezett: a Pszichoterápia szakfolyóirat folyóirat szerkesztőségével együttműködésben 2023-tól a lap történetében először egy rendszeresített cikksorozatot indítunk Diplomások rovatunkban, amelyben egyformán kívánjuk megszólítani a kamara orvos és nem orvos tagjait is. Cikkeink egy olyan területet vesznek górcső alá, amely az egészségügyi ellátásba kerülők óriási számát érinti – a mentális-pszichológiai problémákkal, zavarokkal küszködőkét –, ugyanakkor határterületi sajátosságai miatt alig kap teret a szomatikus orvoslás szakmai felületén. A pszichoterápia az egyetlen olyan szakvizsga, amellyel másodszakvizsgaként szakpszichológusok és szakorvosok egyaránt rendelkezhetnek. Egyben ez az a szakellátás, amelynek – hiába óriási az igény rá – nincsen szakellátási hálózata hazánkban. A szomatikus orvoslás és a pszichoterápia közös határterülete, a pszichoszomatikus ellátás pedig sajnos a jelen magyar ellátórendszerben szinte egyáltalán nem kap teret, míg azt a szemléletmódot, amely a test és a lélektan kettősségét integrálja, intézményi keretek között nem tanítjuk és nem hangsúlyozzuk eléggé.

Elképzelésünk szerint a cikkek, melyek mind az Orvosok Lapja, mind a Pszichoterápia szakfolyóirat hasábjain is meg fognak jelenni, egy-egy esetbemutatásból indulnak majd, amin keresztül megmutatja magát a test és a lélek komplexitása, és ahol különösen jól láthatóvá válik, mennyire fontos, hogy a mindenkori ellátó kollégák mindig szem előtt tartsák azt a szoros kölcsönhatást, ahogy testi és lelki tényezők együtt alakítják a páciens aktuális állapotát. Cikksorozatunkban terveink szerint különböző szakterületekről érkező kollégákat (különböző szakterületet képviselő szomatikus orvosok, pszichológusok, pszichiáterek) kérünk majd meg, hogy véleményezzék az aktuális esetet a saját szemszögükből, bízva abban, hogy Olvasóink hasznosnak találják az átfogóbb betekintést, amit kaphatnak a nézőpontok sokfélesége által, illetve, hogy a levont tanulságok egyszerre lesznek érdekesek és hasznosak a mindennapi munkájuk során.

 

A lap történetében ez az első példa arra, hogy egy másik folyóirattal ilyen szoros együttműködésbe kezdünk, mégpedig részben annak a reményével, hogy életszerű gyakorlati példákon keresztül tudjuk közelebb hozni egymáshoz a szomatikus és a pszichés szemléletet és gondolkodásmódot. Nagy örömmel és kíváncsisággal fogunk bele ebbe a kísérletbe. Célunk, hogy az új kezdeményezés Olvasóinknak is hasznos legyen, ezért szívesen fogadunk minden gondolatot, kérdést a szerkesztőségi e-mail-címen.

 

Megtekintések száma: 14065

Pszichológus, mikrobiológus, biokémikus, sugárfizikus és molekuláris biológus tagjaink rovata

ESEMÉNYEK