Bemutatjuk az országos kollegiális szakmai vezető fogorvost

2021-11-15 12:10:00 FORRÁS: Orvosok Lapja

Szerző: dr. Dul Zoltán, fogorvos

Orvosok lapja - Fogorvosok (FoTESZ)

Előző számunkban tárgyaltuk, hogy a fogorvosok miként csatlakozhatnak a szoros praxisközösségekhez a háziorvosokkal együtt. Ez idő alatt sokat változtak a lehetőségek. Kijött egy módosító rendelet, amely lehetővé tette az önálló fogorvosi praxisközösségek megalakulását, ennek köszönhetően elkezdtek szerveződni az önálló – immár háziorvosok nélküli praxisközösségek.

E rendelet megszületése nagyban köszönhető az újonnan kinevezett országos kollegiális szakmai vezető fogorvos, Dr. Gszelmann Róbert áldásos munkájának. E havi számunkban vele készítettünk interjút.

Kedves Országos Kollegiális Szakmai Vezető Úr! Hatalmas mérföldkő, hogy most már a fogorvosoknak is van közvetlen összekötő személye az Országos Kórházi Főigazgatósággal (OKFŐ). Így első körben szeretnék gratulálni az országos kollegiális vezetőként történt kinevezéséhez. Pár szóban be tudna mutatkozni a lap olvasói számára, hogy ki Ön?

A SOTE-n végeztem 1997-ben. Fogorvosi alapellátásban dolgozom, az elmúlt 24 évben Kiskunhalason és jelenleg Soltvadkerten. Ezenkívül magánrendelést végzek.

Miért lesz egy Bács-Kiskun megyei alapellátó fogorvosból kollegiális vezető? Mi motiválta, hogy induljon, pályázzon a megyei pozícióért?

Az elmúlt években azt látjuk, hogy a szakmán belüli baráti kapcsolataink gyengültek. A barátaim döntő része a szakmán belülről kerül ki. Ami összeköt minket, az a fogászat szeretete. Ha tenni tudok a hivatásom megbecsüléséért, akkor szívesen teszek érte. Ezt a lehetőséget láttam a megyei kollegiális vezetői pozícióban. Bács-Kiskun megyében a Covid elleni védőoltások beadásában 30-40 fogorvos vehetett részt. A munkáját mindenki önkéntesen végezte. Megtiszteltetésnek éreztem, hogy ennek szervezésében részt vehettem. Ezúton is köszönöm a fogorvos kollégák segítségét.

Mit takar pontosan az Ön mostani vezető tisztsége? Mit csinál az országos kollegiális szakmai fogorvos vezető?

Az Országos Fogorvos Kollegiális Szakmai Vezető részt vesz az alapellátásra vonatkozó szakmai koncepciók megalkotásában. Véleményezi az erre vonatkozó szakmai anyagokat, javaslatokat. Ezenkívül kapcsolatot tart a MOK-kal, az orvostudományi egyetemekkel, a szakmai kollégium illetékes tagozatával. Általában elmondható, hogy azt a munkát végzem, amivel megbíznak.

Értem. Ugyanakkor sokak számára még mindig kevésbé világos, mi is pontosan ez az „új” kollegiális szakmai vezetői hálózat. Kik ők, és mi a feladatuk? 

Jelenleg 16 személy végez megyei vezetői munkát. Az elmúlt hónapokban a legnagyobb feladatunk a járási fogorvosi praxisközösségek megalakulásával volt kapcsolatos. A munka jelenti egyrészt a kormányrendelet módosításában megjelenő javaslataink kidolgozását, véleményezési lehetőségünket, másrészt a majd a praxisközösségekben elvégzendő szakmai tevékenységek kidolgozását is. Amit a gyakorló fogorvos 10 sornak lát egy jogszabályban, az valójában 20-30 ember több hónapig tartó összehangolt munkáját jelenti. Ehhez mindannyian most szokunk hozzá, hogy kicsit belelátunk a jogalkotás folyamatába.   

Hogyan működik együtt a kollegiális vezetői hálózat a többi társszakmai szervezettel, gondolva a Magyar Orvosi Kamara, Országos Szakfelügyelet, Szakmai Kollégium testületeire?

A három említett testület közül a MOK Fogorvosi Tagozatával történt meg eddig a kapcsolatfelvétel. Szeptember közepén pedig az elnökség ülésén – az elnökség meghívására – bemutatkoztak a megyei vezetők. Dr. Gerle János elnök úr már korábban is a segítségünkre volt, az általunk kidolgozott praxisközösségekben elvégezhető fogorvosi szakmai tevékenységeink lektorálásában kértük a segítségét. A többi testülettel is jó kapcsolatot szeretnék kialakítani. A kapcsolatfelvételre hamarosan sor kerül.

Ha már említette a fogorvosi praxisközösségeket, úgy hallottam, az önálló fogorvosi praxisközösség megalkotásában és a jogszabály-módosítás megszületésében még Bács-Kiskun megyei kollegiális vezetőként oroszlánrészt vállalt. Miként sikerült ezt elérnie?

A fogorvosi szolgáltatók önálló praxisközösségbe lépésének lehetőségét Prof. Dr. Kásler Miklós utasítására, az EMMI szakmai javaslatait tartalmazó rendelet módosítása teremtette meg, ami véleményem szerint amellett, hogy jelentős előrelépés, egy nagyon jó lehetőség is. Örömmel tölt el, hogy részt vehettem az előkészítő folyamatokban.

A munka során elsősorban fogorvos megyei kollegiális szakmai vezetők véleményére hagyatkoztam: mindig arra törekszem, hogy vezetőként is mindenkit meghallgassak és figyelembe vegyek. Dr. Csicsai Adrienn és Dr. Karászi Zsolt voltak azok, akikkel a legtöbb munkát végeztük el, de általában elmondhatjuk, hogy mindenkit felhívhattam hétvégén, szabadság alatt és éjjel háromkor is. Akik ismernek, tudják, hogy szoktam éjjel is telefonálni, ha munka van. Szerencsére a megyei vezetők ismernek, és hajnali 3-kor is felveszik nekem a telefont.

A jogszabály-módosítás létrejöttében ugyanakkor nem csak fogorvosokra volt szükség. Támogatást kaptunk az OKFŐ részéről Dr. Végvári Tamás alapellátás-fejlesztési igazgatótól, valamint Dr. Békássy Szabolcs háziorvosi és Dr. Muzsay Géza házi gyermekorvosi országos kollegiális szakmai vezetőktől. A kollegialitás nemcsak a fogorvosok között, hanem azon túl is megvalósult. Köszönjük nekik is!

Milyen lehetőségeket lát az önálló fogorvosi praxisközösségek megalakulásával kapcsolatban a szakma számára?

A szigorúan vett előny a lakosság szempontjából a magasabb szintű ellátás biztosítása. A kollégák szempontjából a 100%-os béremelés elérése. A kettő összefügg. A csatlakozó kollégák ezt az összefüggést értik.

Mit gondol az ügyelettel összefüggő aggodalmakról?

Az ügyelet kérdésében nem akartunk új helyzetet teremteni. A rendszer több mint 15 éve működik. A szakmával való egyeztetés nélkül nem érdemes új dolgokat kitalálni, mi sem szerettünk volna.  A betöltetlen körzetek ellátása fontos kitétele volt a járási fogorvosi praxisközösség megalakulásának. Semmiképpen sem a +20%-os finanszírozásért kell majd végezni, hanem olyan feltételekkel, amelyben a szolgáltató kollégák megtalálják a számításukat.

Mit gondol, milyen további szándékai lehetnek a jogalkotónak a közfinanszírozott fogászati szektorral? Mit gondol a finanszírozás alakulásáról?

Az alapellátás reformjának iránya a fogászatban is a praxisközösségek megjelenése. A fogorvosok jó helyzetben vannak, mert egyrészt csatlakozhatnak háziorvosokhoz és házi gyermekorvosokhoz, másrészt önállóan is hozhatnak létre emelt szintű járási fogorvosi praxisközösséget. A praxisközösségi tagsághoz köthetően érhető el a különböző mértékű bértámogatás, mely a csatlakozott kollégák számára 2021 januárjától visszamenőleg is 100%-os bértámogatást jelenthet. A következő két év (2022, 2023) januárjától ismét emelkednek a bérek, amelyhez még hozzájön a gyakorlati idő növekedésből származó bérnövekmény. Elmehetünk szabadságra, mert nem terhel a teljesítménykényszer. Ha valakit elér egy betegség, akkor nem megy csődbe, hanem nyugodtan tud gyógyulni otthon. Szerintem úgy fair, ha kimondjuk: elégedettek lehetünk. Természetesen vannak még foltozandó területek. Az iskolafogorvoskért sokszor emeltünk szót, reméljük, hogy a prevencióban betöltendő szerepük miatt valamilyen módon ők is bekerülhetnek a bértámogatott orvosok közé. A páciensek érdekében jól működő, kollégák által megfelelően működtetett praxisközösségek a közös érdekünk. Ebben megtalálhatja a szolgáltató orvos, szakdolgozója és a páciens is a számítását.  

Köszönjük szépen az interjút és a lehetőséget. Kívánunk a munkájához sok sikert és kitartást.

Megtekintések száma: 19308

Fogorvos tagjaink rovata.

ESEMÉNYEK