Járvány után nehézségek – hogyan tovább fogászat?

2022-11-30 09:00:00 FORRÁS: Orvosok Lapja

Szerző: Dr. Dul Zoltán PhD, általános és gyermekfogorvos, Szombathely

Orvosok lapja - Fogorvosok (FoTESZ)

Alig, hogy kikeveredtünk volna a koronavírus okozta, korántsem egyszerű helyzetből, a világpolitika történéseinek hatására egy újabb problémával kell szembenéznünk: a gazdasági nehézségek jönnek, újabb válság kopogtat az ajtón. E havi számunkban ezt a témát járjuk körbe.

A pandémia hozta, új helyzet – a védőfelszerelések viselése, az új szolgálati jogviszony és a praxisközösségek létrejötte – jelentős változást hozott napjaink orvosi, így fogorvosi ellátásába is. Az alapellátó fogorvosok élete kétségkívül kicsit megváltozott, de számos adaptáció történt az alapellátó, a szakellátó és a tisztán magánfogorvos kollégák esetében. Ugyanakkor többségünk bízott benne, hogy ha nem is teljesen a változásoktól mentesen, de vissza tud térni az életünk a maga megszokott rendszerében abba, ami a vírushelyzet előtt volt.

A helyzet viszont lassan világossá válik: a boldog békeidőknek” egy ideig biztosan vége. A különösen gyümölcsöző, 2019-es év már a múlt homályába vész, újra kicsit más, bonyolultabb világ vár ránk az elkövetkezendő években.

Infláció a fogászatban

Ahogy éljük a napi ritmusunkat, és betérünk akár egy élelmiszerboltba, látjuk, hogy az árak az egekbe szöktek. Napról napra nőnek a megélhetési költségek, és a hivatalos számokban is elértük a 20%-os inflációs adatot. Sajnos nincs ez másképp a fogászat területén sem. A rendelőt fenntartó és a beszerzéseket intéző minden kolléga azt tapasztalja, hogy az árak, a fogorvosi anyagok beszerzési költségei, sokszor nem csak a hivatalos infláció ívét követik, hanem akár másfél-kétszeresére is nőttek éves alapon. Érezhető, hogy a fogászat területén a megélhetési és üzemanyag-költségek emelkedésén túl az euró-forint árfolyam romlása is különösen nagy szerepet játszik. A beszerzési költségek emelkedésében minden százalékos romlás az árfolyamban beépül a külföldről hozott anyagok költségébe, így növelve a mi beszerzési költségeinket is. Mi pedig csak az elképedünk a hónapról hónapra növekvő beszerzési költségeken.

A rendelőt fenntartó rezsiköltségek helyzetén továbbra is nehéz a tisztánlátás. Az vitathatatlan, hogy a piaci gáz- és villanyár nagyon sokrétűen fogja érinteni a fogászatok fenntartóit. A magánellátók tisztán viselni szükségesek a költségek emelkedését, míg a közfinanszírozásban bizonyos esetekben lehetnek kedvezmények, ugyankkor az látszik, hogy az önkormányzatok többsége, ahol lehet, áthárítja majd a növekvő díjakat.

Nehéz megjósolni, hogy ki lesz nehezebb helyzetben: egy akár jelentősen szűkülő keresleti körrel szembenéző, de minden forintot a piacról szerző, magánfogászati szféra (amely kénytelen akár jelentősen árat emelni) vagy az állami védőháló biztonságát élvező, de a beszerzési, anyag és működési költségeit teljes mértékben nem fedező, közfinanszírozott fogászati szféra. Egy biztos, minden fogászati szektor nehézségekkel fog szembenézni az elkövetkezendő időszakban, és mindenkinek szüksége lesz a saját válságállóságát, a saját rezilienciáját növelni.

A magánfogászati szféra nehézségei

Kevés nehezebb dolgot lehet említeni egy emelkedő inflációsár-környezetben, mint a tisztán piacról élő szakmákat. Egyrészt szembesül az ember az egekbe szökő beszerzési és anyagköltségekkel, amellyel az emelkedő bérigény és a szűkölő kereslet jön párhuzamosan. Meddig tud egy magánfogászat kitartani? Meddig tud úgy árat emelni, hogy ne szűküljön be teljesen a piaca, és rentábilis maradjon? Ezekre a nehéz kérdésekre minden fogászatot üzemeltető kollégának egyénileg kell megtalálnia a választ.

Mindenesetre a magánfogászati szakma most különösen rászorul arra, hogy tisztán üzleti szemmel átgondolja a működését; átgondolja a rendelő beszerzési stratégiáit, esetleg új beszállítókat keressen, illetve hogy eddig nem gondolt más, olcsóbb márkákat kipróbáljon, miközben jobban odafigyel a költségekre és az anyagfogyásokra. Fontos, hogy most van az a pont, amikor a rezsiköltségek emelkedése elgondolkodtat minden üzemeltetőt, hogy ha tud, ruházzon be a rendelő energetikai felújításába.

A közfinanszírozott fogászatok helyzete

Mint a Magyar Orvosi Kamara egyik érdekképviselője, számos esetben megkapom, hogy mi főleg közfinanszírozott fogászatok érdekeit képviseljük. Ez részben akár igaz is lehetne, de mivel a közvetlen finanszírozás itt az államtól történik, itt tudunk elsősorban lényeges és tényleges eredményeket elérni. A döntéshozók felé mindig képviseljük a fogászat érdekeit, és tudomásukra hozzuk, milyen problémákkal szembesülnek. Tettük ezt még mielőtt pozícióba kerültünk a figyelemfelhívó akciókkal vagy később a kamarai érdekképviselet részeként. A 2019-ben megújított kamarai vezetésnek köszönhető, hogy immár mindig egy hajóban evezünk a háziorvosokkal, és minden őket érintő intézkedés az alapellátásban dolgozó fogorvos kollégára is vonatkozik. Rendeződött az állami ellátásban közvetlenül alkalmazott orvosok bére, megalakultak a praxisközösségek, amelyből a fogorvosok sem maradtak ki a járási fogorvosi praxisközösségek révén.

Igen, továbbra is vannak hiányosságok: az Orvosok Lapjában többször is megemlített iskolafogorvosok helyzete továbbra is megoldatlan, a szakellátók helyzetén is mielőbb javítani kellene, illetve az alapellátásban a rezsitámogatások tekintetében még mindig 110 000 Ft-os lemaradás van a háziorvosi és az ala ellátó fogorvosi praxis között. Továbbá a nálunk többszörösen is jelentkező anyagköltségek továbbra sincsenek kompenzálva a háziorvosi praxisokkal történő összevetésben, ugyanakkor érdekképviselőink a megfelelő fórumokon mindent megtesznek, hogy a problémáink a döntéshozókhoz eljussanak. Számos kidolgozott javaslat, véleményezés, belső munkaanyag került kidolgozásra az elmúlt évek során, amely mind a korábbi EMMI, mind a Belügyminisztérium asztaláig eljutott. Ugyanakkor a tényleges törvényhozásba nincs beleszólásunk.

Az elmúlt hónapok során a háziorvosokkal közösen jeleztük az Egészségügyért felelős Államtitkárnak, hogy a megemelkedő anyag- és rezsiköltségek irreálisan nagy terhet fognak jelenteni a közfinanszírozott fogászatok számára. Szerettük volna, ha a költségek emelkedése a finanszírozás kompenzációjában nyilvánul meg, esetlegesen megtörténik a célzott rezsitámogatás emelése. Mindazonáltal a jelzés a kormányzat részéről egyértelmű: jelen gazdasági helyzetben emelésre és kompenzációra nem számíthatunk.

Sajnos bármennyire is lesújtó a válasz, ismerve az országunk gazdasági helyzetét, várható volt. 2022 őszén nincs itt a keretbővítés ideje.

Mit hozhat a jövő?

Amíg a világpolitika aktorai nem rendezik soraikat, és nem történik egy megnyugtató válasz a részben minket is érintő súlyos energiaválság tekintetében, sok jóra nem számíthatunk. Minden gazdasági szakértő egyetért abban, hogy nehéz időszak jön mindenkinek. Fel kell készülnünk, hogy egy jelentős ideig együtt kell élnünk az emelkedő inflációval, a lassuló gazdasággal és a csökkenő piaci kereslettel.

A Magyar Orvosi Kamara és annak érdekképviselői a lehetőségeinket kihasználva (még akár a lehetőségeket tágítva is) igyekszünk a fogászati szakmát képviselve a helyzetünket javítani és az alkalmazkodást még a nehéz helyzetben is megkönnyíteni.

Megtekintések száma: 1573

Fogorvos tagjaink rovata.

ESEMÉNYEK