Verba volant, scripta manent

2022-12-21 09:00:00 FORRÁS: Orvosok Lapja. Fotó: Geo Days, Unspalsh

Szerző: dr. Dúl Zoltan Ph.D, fogorvos

Orvosok lapja - Fogorvosok (FoTESZ)

A szó elszáll, az írás megmarad - tartja nagyon helyesen a latin közmondás. Az ember sokszor tapasztalja, hogy mást hall, mást akarnak vele hallatni, mint később a papírra vetett puszta valóság. Így van ez sajnos nálunk a fogászat területén is. Voltak korábban szóbeli ígéretek, de a jogszabályok szövege tükrözi az igazi valóságot.

Így az év vége beköszöntével, mindenki számot ad és értékel az elmúlt időszakot tekintve. Összegzi, hogy mit sikerült elérni és mik a jövőbeni célok. Mi is ezt tesszük a fogászat területén, értékeljük az eddig elért eredményeket. Az országos kamarai vezetés hathatós érdekképviselete által elértünk az orvosoknak, így a közellátásban dolgozó fogorvosok jelentős részének is egy tényleges béremelést. Megvalósultak az önálló fogorvosi praxisközösségek, sikerült a jogszabályokat egy picit a mi irányunkba változtatni.

Ha a tárgyalások az eddig megszokottak szerint folytatódnának, tennénk ezt a továbbiakban is: terveznénk a jövőt, a jövő évet, hogy elérjük a fennmaradt problémák megoldását. Továbbra is célunk, hogy az eddig kimaradt iskolafogorvosok és szakellátók is megkapják az őket illető magasabb bért. Az alapellátásban legyen a praxis finanszírozása elegendő a megnövekedett költségek finanszírozásához. Emellett természetesen nem feledve, hogy az egészségügyi szakdolgozók számára népszerűsítsük az egészszügyi pályán való maradást a megfelelő egzisztencia biztosításával.

Az egészségügyi reform

Ugyanakkor a helyzet nem ilyen rózsás. Így az év vége felé közeledve, a Belügyminisztérium eldöntötte hogy egy átfogó, az egészségügyi ellátást jelentősen érintő javaslattal áll elő, amely akár évtizedekre is megváltoztathatja nemcsak a az alapellátás, hanem a teljes magyar egészségügy működését. Céljuk egyrészt a központosítás, amely a megyei kórház irányítása alá vonná az adott megyében működő kórházi ellátást. Az orvosok vezényelhetőek lennének: a családdal nem rendelkező kollégák akár napi 3 óra ingázásra is utasíthatóak lennének. Bevezetnék a dolgozói teljesítményértékelést, amely a kamara javaslatával - és a korábbi megállapodással - szöges ellentétben nemcsak pozitív megítélésre, hanem akár a bér 20 százalékos elvonásával negatív teljesítményértékelésre is lehetőséget adna a súlyos finanszírozási problémával küzdő megyei döntéshozók kezébe.

Az alapellátást tekintve céljuk szintén egyfajta racionalizálás: az eddig betöltetlen körzetek megszüntetése, a jelenleg rentábilisan működésre körzetek ellátási területének kiterjesztése és átfedése az eddig helyetesítéssel ellátott körzetek területére is. Jogos felvetés, illetve a kamara is számos alkalommal jelezte, hogy az alapellátás reformra szorul. Ugyanakkor ha nem nyújtunk megfelelő ösztönzőket a kollégák számára hogy belépjenek a háziorvosi életpályára: nem lesz több orvos, kevesebb orvossal pedig nehéz ugyanezt alapellátási színvonalat fenntartani. A korfa öregszik, az alapellátó háziorvos kollégák száma folyamatosan csökken. Minden jel szerint a központosítás itt is szerepet kap: az önkormányzatok helyett hosszú távon az OKFŐ venné át a praxisok működtetését, amely jobban eltávolítaná a döntést a tényleges ellátási helytől, így nehezebb lesz az adott terület igényeihez igazítani az ellátási helyet és a feltételeket.

A fogászatról, illetve az alapellátó fogorvosokról konkrétan a jogszabályjavaslat nem szól. Ugyanakkor nem kell nagy jóstehetségnek lenni, a praxisközösség rendelet nyomán a "háziorvos" szó immár hármas jelentőséggel bír: jelenti egyrészt az alapellátó háziorvost magát, a gyerek háziorvost, és az alapellátó fogorvost. Könnyű belátni, hogy ha egy rendszert kitalálnak, és azt működőképesnek ítélnek a háziorvosok esetében, azt egy döntéssel a fogászati alapellátás területére is ki tudják terjeszteni. Mint ismert, az alapellátó fogászat is számos sebből vérzik: nálunk is számos betöltetlen körzet van, amelynek megoldása ugyanúgy megoldásra szorulna, mivel a lakosság egy jelentős részének ellátása csak helyettesítéssel van megoldva. Égető probléma a tételes finanszírozás kérdése, a pont-forint finanszírozás utánkövetése, amelyről ezen lap hasábjain is már számtalan alkalommal esett szó.

Félő, hogy a következő időszakban az egészségügy egy központi modellre áll át, amely a költségek csökkentése mellett kevesebb orvossal és kevesebb ellátási helyen lesz elérhető.

Rezsiharc

Az egészségügy átfogó reformjának ígérete, megint elfedi a tényleges, valós problémákat: egekbe szökő rezsiárak mellett lassan sok alapellátó praxis fenntarthatatlan lesz. Sok helyen öt- és tízszeresére emelkedtek a rezsi költségek. Az anyagárak és a beszerzései költségek az inflációt meghaladó mértékben emelkedtek. Az alapellátó fogorvosoknak nincs lehetősége többletbevételre: a központi finanszírozásból kell kigazdálkodniuk a működési költségét is. A döntéshozóknak mindenképp figyelembe kell venniük, hogy a mostani finanszírozásból a megemelkedett rezsiköltségek kigazdálkodhatatlanok. Mivel az önkormányzatok költségvetése jelentősen csökkent így - bár lehet hozzájuk fordulni mint fenntartóhoz, de kicsi az esély hogy jelentős támogatást tudnak nyújtani. A legfontosabb, hogy a központi költségvetés felismerje a problémát és adjon megfelelő kompenzációt az alapellátó praxisok részére.

Tárgyalások szava elszáll

Sok esetben a tárgyalások során nagyon más ígéret, és nagyon más döntésnek a javaslata hangzik el, mint ami ténylegesen papírra - így a jogszabályokba kerül. A koronavírus okozta egészségügyi vészhelyzet alatt több olyan javaslat vagy módosítási kérelem ment be az akkori egészségügyért is felelős minisztériumba, amely tényleg meg tudott valósulni, és a kamara álláspontját tükrözte. A döntések során - vagy az azt követő módosítást illetően -  az álláspontunkat, véleményünket figyelembe vették. Most a helyzet megváltozott. A szó elszállt, az írás, a szöveg, - amelyet akár nélkülünk hoztak, vagy csak tájákoztattak róla - megmarad.

Bár a helyzet most nem idilli, a Magyar Orvosi Kamara és annak érdekképviselői, a lehetőségeiket továbbra is kihasználva igyekeznek a döntéshozók, így az egészségügyért felelős államtitkárság figyelmét felhívni az új javaslatok esetleges buktató hatásaira vagy az új javaslatok okozta esetleges problémákra. Reméljük, szavaink meghallgatást nyernek, mielőtt komolyabb probléma jönne létre az egészségügyben.

Viszont, mivel itt a Karácsony, amely a megbékélés időszaka. Zárjuk olyan sorokkal ezt a cikket, amellyel reményünket fejezzük ki, hogy a döntéshozók olyan bölcs döntést hoznak az egészségügy fajsúlyos kérdéseiről, amely a benne dolgozók érdekeivel összhangban van.

Kívánok mindenkinek Áldott Békés Boldog Ünnepet!

Megtekintések száma: 18323

Fogorvos tagjaink rovata.

ESEMÉNYEK