AZ UTCAGYEREKEK SZŰRŐVIZSGÁLATA (Fülöp-szigetek)

2020-11-13 10:41:00 FORRÁS: dr. Desits Imre Sztetoszkóppal a világ körül c. könyve

Szerző: dr. Desits Imre

Orvosok lapja - Így írtok Ti

A German Doctors nevű német civil szervezet fő  tevékenysége: ingyenes orvosi ellátást nyújt  a harmadik világbeli nagyvárosok szegénynegyedeiben lakóknak, akik nem rendelkeznek  betegbiztosítással. A forgalom meglehetős, a csecsemőtől az aggastyánig a legkülönbözőbb bajokkal.
A német vezetőorvos egy reggel kiadta az ukázt: a délutáni program az utcagyerekek szűrővizsgálata lesz.
A kb. félmilliós Cagayan de Oroban, Misamis Oriental tartomány fővárosában több száz utcagyerek élt fedél, család és szülői gondoskodás nélkül. Hosszas felderítő munkával, utánjárással mintegy nyolcvanat sikerült összeverbuválni.
Először szakszerű, mindenre kiterjedő adatfelvétel történt. Súlyponti kérdés volt: miért ment el otthonról és mióta van az utcán? A legkisebb 6 éves volt. Őt a többiek szerető gondoskodással vették körül. Az okok: a szülők elváltak, sokan voltunk otthon, nem volt mit enni, vertek és inkább eljöttem.
Úgy ültek ott, sorban a folyosón, mint a verebek. Némelyikük tetvészkedett. A legfontosabb tennivalók: a fogak állapota, bőrelváltozások, féreghajtás és az  vérszegénység rendezése..
Feltűnt, hogy viszonylag tisztán jöttek, mert előtte megmosakodtak hasonló nevű folyóban. A vizsgálat végeztével enni kaptak: nagy tál rizst és halat. Aztán elmentek haza(?) vagy a jó fene tudja hová? Felkavaró élmény volt, még az én szőrös szívemet is megérintette.
Hazautazásom után a hírlevelekből értesültem, hogy az akciót többször megismételték. Mindenképp hasznosabb volt, mint csodagyógymódokat hajkurászni. A hazai tv-ben szenzációt keltő manilai, kézzel operáló csodasebészekről szó sem esett.
Megtekintések száma: 19465

Véleménycikkek a tagság tollából.

ESEMÉNYEK