A nyilatkozattétel határideje

múlva jár le.

Magyar Orvosírók és Képzőművészek Köre (MOKK)

2020-04-27 18:49:00 FORRÁS: Orvosok Lapja

Szerző: Dr. Fodor Etelka

Orvosok lapja - Így írtok Ti

Dr. Fodor Etelka összefoglalóját, melyet változatlan formában tesszük közzé, az alábbiakban olvashatják:

1975 januárjában egy debreceni orvosnak, dr. Hankiss Jánosnak jutott eszébe, hogy Magyarországon is kellene egy orvosíró társaság, mert már Európában van.

Először csak orvosok léptek be, így jött létre a MOK. Első összejövetelüket még abban az évben Szombathelyen tartották. Nem tudtuk megtalálni, hogy mikortól lett általános, azaz beléphetett gyógyszerész, állatorvos is. Az akkori rendeletek miatt nem lehetett önálló társaság, ezért Antall József segített: felvette a MOT-ba kb. 1978-1979-ben, és alosztályként szerepeltünk. Soha nem szedtünk tagdíjat, így 1992-től – az új egyesülési törvények szerint – önálló Körré alakulhattunk.

Mindezt én nyomozta ki még 2012-ben.

Nem találtuk meg a régi iratokban azt sem, hogy mikortól jöttek képzőművészek is. Néhány egészségügyi – nem orvos – tagunk is lett, jelenleg is van 4-5 fő.

Tagjaink száma változó volt. 1980-as években majdnem megszűnt, de az akkori elelnök /Dr. Csapláros Zsuzsa/ sokat beszervezett. Legtöbben 2006-ban voltunk jelen, kb. 100-an. Minden évben egyszer 3 napra találkoztunk, ahol az írók felolvasták verseiket, novelláikat. A képzőművészek kiállították műveiket: festmények, grafikák, tűzzománc, csontfaragás, kerámia, érmek és szobrok is voltak.

1996-ban jelentem meg először Kaposváron egy rendezvényén a KÖR-nek. Ekkor mondott le betegsége miatt Dr. Konkoly-Thege Aladár az elnöki tisztségéről. Itt választottuk meg Dr. Csapláros Zsuzsát elnöknek, aki haláláig /2008/ látta el jól feladatát. 1997-1999 között Balatonszárszón találkoztunk a Sport Szállóban.

2000-2009-ig az összejövetelek ősszel Balatonlellén voltak a Hotel Postás /Lelle/ szállodában. Az elhangzott előadások és kiállított tárgyak Antológiában való megjelenését én találtam ki, és az elsőt finanszíroztam is, mert lakóhelyemen, Vecsésen létezett akkor egy kis nyomda. Később a könyvek a Kerepestarcsai Kórházban készültek, majd 2009-től Budán, a Pytheas Nyomdában.

Különleges tagjaink voltak, ill. vannak még ma is. Ezek: Dr. Missura Tibor prof., aki 90 éves koráig járt hozzánk Svájcból, írt és gyönyörűen énekelt magyar nótákat.

93 évesen – előadóként – Lellén volt Dr. Gorka Tivadar, akit otthon kiraboltak, míg Ő velünk töltötte a 2 napot. Fia jött érte, hogy azonosítsa, mit vittek el. Ekkor a szörnyű lakást látva, összeesett és meghalt. Józsefvárosban volt Pesten 40 éven át körzeti orvos. Jelenleg is van 93 éves tagunk, aki még mindig ír: Dr. Oláh Vilmos Győrben. Ő volt sok éven át a tárlatvezető is. Híres és igen kedves tagunk volt, aki 91 évesen is előadott Prof. Dr. Mess Béla. Híres történetei vadászatáról és szép nyelvünk megtartásáról szóltak. Tavaly halt meg Pécsen. Volt egy különlegesen tehetséges tagunk is, aki gyönyörűen festett: összes magyar Nobel díjasunk arcképét, mesekönyveket rajzolt, trikókat festett. Sajnos, betegsége miatt meghalt 35 évesen, dr. Horváth Judit.

Csodálatos festményeivel szerepelt Prof. Dr. Szirmai Imre is, aki nemrég hunyt el.

Antológiánk 19. példánya most készül, de most átadom az írást Dr. Valkai Teréznek, aki az én elnökségem idejéről fog írni 2008-tól napjainkig.

Befejezésül: kiegészítem még, hogy 2009-ben a műsort Prof. Dr. Salacz György adta, aki csodálatosan csellózott. Hozott magával egy fiatal Kolléganőt, aki gyönyörűen hegedült.

Dr. Bálint Csilla (Ópusztaszeren háziorvos) már 3x vendégként játszott nekünk. Nagyon köszönöm nekik, hogy eljöttek, bár nem tagjaink.

Bárkit szívesen fogadunk, akit érdekelnek az itt elmondottak. Jelenlegi taglétszámunk: 51 fő.

Vecsés, 2020. március 04.

 

„A Magyar Orvosírók és Képzőművészek Köréhez 2008-ban kapcsolódtam be, dr. Gujás Márta meghívására, aki már 1998-tól tagja volt a Körnek. Velem egy időben csatlakozott dr. Telkes Margit írónő. Az első konferencián, Balatonlellén vettem részt, majd 6 éven át Dunaújvárosban, 2016-tól Balatonfenyvesen. 2008-tól az egyesület elnöke dr. Fodor Etelka lett, aki az elmúlt 12 évben fáradhatatlanul intézte a baráti Kör ügyeit. A kongresszusunkat kultúrműsorral nyitottuk, dr. Bálint Csilla harmonikával, Tabajdi Csaba gitárral, Pánti Anna énekkel, d. Szedresi István hegedűvel járult hozzá. A bejelentett előadásokat nagy odafigyelés és empátia kísérte. Több évtizede vannak visszatérő tagjaink, Svájcból dr. Sibalic Ilona fogorvos, Ausztriából Kádár Margit látogatja a rendezvényünket, de jöttek régen Németországból és Erdélyből is.

A felolvasások és a vacsora végeztével kötetlen beszélgetés és éneklés zárja a napot.

A házi termesztésű bort dr. Gujás Márta és férje, Tasi Sándor ajándékozza. Az írások sajtó alá rendezését dr. Fodor Etelka végzi immár 22 éve, amiért a legnagyobb köszönet illeti meg. A baráti társaság működése mindez ideig nonprofit, önköltséges volt, tagdíjat nem szedtünk.”

  1. március 03.

Dr. Valkai Teréz

 

Fotó: Dr. Fodor Etelka elnök (megnyitja az ülést) 2015. Dunaújváros

Megtekintések száma: 7864

Véleménycikkek a tagság tollából.

ESEMÉNYEK