A Magyar Életmód Orvostani Társaság bemutatkozása

2020-07-02 12:29:00 FORRÁS: Orvosok Lapja

Szerző: Dr. Babai László elnök, Dr. Barna István elnökhelyettes, Magyar Életmód Orvostani Társaság

Orvosoklapja - Konzílium

Az utóbbi években világszerte új, interdiszciplináris egészségügyi szakterület – az életmódorvoslás (lifestyle medicine) – bontogatja szárnyait, mely alapvetően az életmód okozta egészségkárosodások kivédésével, megelőzésével és kezelésével foglalkozik.

Az életmódorvoslás hazai tudományos szervezetét, a Magyar Életmód Orvostani Társaságot 2013-ban alapítottuk. Célkitűzésünk az volt, hogy természettudományos megközelítéssel forduljunk az életmód által befolyásolt betegségek gyógyításához, megelőzéséhez, terjesszük és elfogadottá tegyük az életmódorvosi beavatkozások használatát a gyógyításban – elsősorban krónikus betegségek gyógyításában. Célunk továbbá, hogy bizonyítékokon alapuló (evidence based), tudományos és holisztikus szemlélettel foglaljunk állást az életmódorvosi kérdésekben, támogassuk az életmódorvosi kutatásokat, tudományos munkát. Erősíteni szeretnénk az egészség- és életmódágazat szereplői közötti szakmai párbeszédet és együttműködést, ugyanakkor fel akarjuk hívni a társadalom figyelmét az egészségnevelés és az egészséges életmód fontosságára, szerepére a gyógyításban, megelőzésben. Az egyesület feladatának tekinti az életmódorvosi tevékenységek, technikák, módszerek és kezelések kutatását, vizsgálatát és véleményezését, az életmódorvosi gyógyítás képviseletét, az egészség- és életmódágazat különböző területein tevékenykedő közösségek, szervezetek, szakemberek közötti párbeszéd megteremtését, támogatását, szükség esetén moderálását.

A kezdetek
2013 decemberében elkészítettük az alapszabályzatot, amelyet a közgyűlésünk elfogadott. A Fővárosi Törvényszék 2014 júliusában bejegyezte a társaságot, ezután tudtuk elkezdeni tevékenységünket (elnök: dr. Barna István, alelnök: dr. Babai László, főtitkár: dr. Zsolnai Gábor). Elkezdődött az arculattervezés, honlapfejlesztés, belépési nyilatkozatok terjesztése és fogadása, a tanácsadó testületi tagok felkérése. Az első négyéves alapozó periódus után dr. Babai László vette át az elnökséget, az elnökhelyettes dr. Barna István, a főtitkár pedig Dvorák Márton lett.

Kongresszusok
2019 februárjában megrendeztük az I. kongresszusunkat Budapesten dr. Babai László elnökségével. A kétnapos rendezvényen 46 előadás hangzott el. A plenáris ülésen az életmódorvoslás történetéről, a kormányzati intézkedésekről (dr. Bíró Krisztina Egészségügyért Felelős Államtitkárság) esett szó. Ezeket a fizikai aktivitásról (dr. Martos Éva), a fittségről (dr. Apor Péter tanár úr) szóló előadások követték. Az életmódi kezelések irányelvei hipertóniás (dr. Barna István), diabéteszes (dr. Bibok György), transzplantált (dr. Wágner László), illetve daganatos (Horváth Aliz) betegek esetében ugyancsak bemutatásra kerültek. A táplálkozásterápiáról a Magyar Dietetikus Társaság vezetősége (dr. Szűcs Zsuzsanna, Erdélyi-Sipos Aliz, Shenker-Horváth Kinga és Kegyes Réka), valamint Varga Dóra dietetikus állított össze igen magas színvonalú előadást. Az Európai Életmód Orvostani Társaság főtitkára, dr. Ioannis Arkadianos az életmódorvostan szerepéről, helyéről beszélt. Az életmód kommunikációjának szerepéről és jelentőségéről dr. Majorosi Emese tartott érdekes előadást. A mozgásterápia szekcióban igen szép előadásokat hallhattunk dr. Veres-Balajti Ilona, dr. Apor Péter, Csuhai Éva, dr. Lacza Zsombor és dr. Zopcsák László közreműködésével. A kongresszuson civil szervezetek, egyesületek is bemutatkoztak (Sportos Cukorbetegek, Mozdulj Dunakeszi, Springday, Vitakid, Magyar Szervátültettek, Házipatika – Életmódváltók). Az életmódorvoslás hazai eredményeiről, az egészségcoaching jelentőségéről dr. Gyebnár Brigitta (Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar), a tűzoltók és rendőrök körében végzett felmérésről Lichthammer Adrienn (Pécsi Egyetem Mikrobiológiai Intézet) számolt be.
A II. kongresszust 2020 februárjában Kecskeméten rendeztük meg. Az elhangzott 47 előadás mellett 16 e-poszter is bemutatásra került. A szív- és érrendszeri betegségek szekcióban a lipidcsökkentésről, az ómega-3 zsírsavak szerepéről, jelentőségéről dr. Harangi Mariann (Debreceni Egyetem), az érrendszeri katasztrófák életmódterápiával történő megelőzéséről dr. Kiss Attila kardiológus tartott előadást, majd dr. Sztancsik Ilona esettanulmányok bemutatásával jellemezte az életmódterápia kedvező hatásait. Varga Dóra dietetikus a táplálkozásterápia, Köteles Éva a mozgásterápia jelentőségét emelte ki kardiovaszkuláris betegségekben. A praxisközösségek szerepéről és helyéről, az eddig elért eredményekről több kitűnő előadásban hallhattuk. A dohányzásleszoktató program eredményeiről Pócs Dávid számolt be. Dr. Vernes Réka és dr. Margitai Barnabás a magasvérnyomás-betegség életmódterápiájáról, dr. Benczúr Béla kardiológus a szívbetegségek életmódi kezeléséről, megelőzéséről beszélt a szokásos színes előadásában. A délutáni órákban a betegszervezetek (cukorbetegek, oszteoporózissal élők, szervátültetettek egyesületei) bemutatkozását, aktív munkájuk ismertetését hallhattuk. A kongresszus második napján, a gyakorlati mozgásterápia bemutatása után a cukorbetegség nem gyógyszeres kezeléséről dr. Barkai László és dr. Tabák Ádám, majd Csengeri Lilla dietetikus tartott előadást. A cukorbetegek mozgásterápiájáról és annak monitorozásáról, eredményeiről dr. Ábrahám Erzsébet és dr. Kósa István számoltak be. A kongresszus egyik nagyon várt előadássorozata a daganatos betegek pszichés vezetéséről szólt. Dr. Kovács Péter általános bevezetőjét követően májdaganatokban szenvedő betegek állapotáról számolt be dr. Máthé Zoltán, a transzplantációs klinika igazgatója. Daganatos betegek körében a fizikai aktivitás helyéről Kapitány Zsuzsanna, táplálásterápiájáról Répási Eszter igazán sok új ismerettel gazdagította a jelenlévőket. Az életmódorvostan oktatásáról a Szegedi Népegészségtani Intézetből dr. Paulik Edit tartott előadást. Ioan Hanes, az Európai Életmód Orvostani Társaság elnökségi tagja az Európai Életmód Társaság oktatási bizottságának állásfoglalását, tanácsait mutatta be. Dr. Lázár Imre a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetéből igen széles körű betekintést adott az egyetemen zajló életmódoktatási kurzusba. Dr. Zopcsák László a preventív fittségről szóló előadásában
fitneszszakemberek nemzetközi és hazai képzéséről, az elérhető könyvekről számolt be. Felhívta a figyelmet, hogy hazánkban az igen nagy számú edzőterem, fitneszterem, mozgásstúdió ideális helyszíne lehet az életmódterápia megvalósításának.

Életmódorvostan az egyetemeken
A rendszeres, évenként megrendezett tudományos konferencia mellett az életmódorvoslás az egészségügyi felsőoktatás graduális képzési kurrikulumaiban is megjelent. Az életmódorvoslás elfogadott és oktatott tantárgy dr. Lázár Imre vezetésével a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán, dr. Balogh Zoltán vezetésével a SOTE Egészségtudományi Karán, dr. Babai László vezetésével a Miskolci Egyetem Egészségügyi
Karán.

Nemzetközi együttműködés

A hazai életmódorvostani társaság intenzíven bekapcsolódott az életmódorvostan nemzetközi tudományos életébe. Rendszeresen jelenünk meg az európai és amerikai életmódorvostani kongresszusokon előadásokkal, veszünk részt az európai kongresszusok szervezésében, közös tudományos kutatásokban.

Megtekintések száma: 232

A legégetőbb szakmapolitikai kérdések és vitatémák rovata.

ESEMÉNYEK