A méhnyakrák globális eliminációjának mozgalma és az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét Magyarországon

2023-02-10 14:41:00 FORRÁS: Orvosok Lapja

Szerző: Tóth Icó elnök, Mályvavirág Alapítvány, Naszvadi Viktória, projektvezető, Mályvavirág Alapítvány

Orvosok lapja - Konzílium

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization – WHO) 2020-ban meghirdette a méhnyakrák globális eliminációját, az ehhez kapcsolódó stratégiai célkitűzéséket, melyeket a részt vevő országoknak 2030-ig kell teljesíteniük. Magyarországon a Mályvavirág Alapítvány 2022-ben is részt vett abban a figyelemfelhívó akcióban, melynek keretében világszerte türkiz színnel világítottak ki középületeket, helyszíneket azért, hogy erősítsék az üzenetet, mely a méhnyakrák-megelőzés fontosságát hangsúlyozza. Az alapítvány 2023 januárjában már tizenegyedik alkalommal szervezi meg az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet Magyarországon, melynek hasonló a célja.

2020 augusztusában az Egészségügyi Világszervezet kihirdette a méhnyakrák eliminációjának globális stratégiáját. A méhnyakrák a negyedik leggyakoribb daganatos betegség világszerte a nők körében, 2018-ban több mint 300 000 nő vesztette életét miatta. Pedig a méhnyakrák megelőzhető, és időben diagnosztizálva jól gyógyítható! A megelőzés két fontos pillére a HPV elleni védőoltás (a méhnyakrákok több mint 99 százalékáért felelős a vírus) és a rendszeres szűréseken való részvétel.

A globális stratégia célja, hogy a méhnyakrák előfordulását világszerte jelentősen visszaszorítsák.

Ennek érdekében került meghatározásra és kihirdetésre a 90-70-90-es stratégiai cél, amely a partnerországok számára 2030-ig teljesítendő célként tűzi ki, hogy

  • a lányok 90 százaléka tizenöt éves koráig kapja meg a HPV elleni védőoltást
  • a nők 70 százaléka rendszeresen hozzájusson jó minőségű méhnyakszűréshez
  • a méhnyak-elváltozással érintettek 90 százaléka részesülhessen megfelelő ellátásban, legyen az rákmegelőző állapot, vagy invazív daganat.

Matematikai modell segítségével vizsgálták, milyen következménye lehet, ha nem történnek konkrét lépések. Az elemzések megmutatták, hogy 2030-ig a méhnyakrák éves előfordulása 570 000-ről 700 000-re emelkedhet, a betegség által okozott halálesetek száma pedig 31 000-ről 400 000-re nőhet. A kitűzött célok elérésével azonban 2045-re a méhnyakrák előfordulása 42 százalékkal csökkenne. A globális stratégiát, a méhnyakrák-megelőzés kérdését tehát a célok teljesülése érdekében politikai szintre kellett emelni.

2020 óta minden év november 17-én világszerte erre a célra hívják fel a figyelmet, méghozzá többek között ikonikus középületek, helyszínek türkiz színnel való kivilágításával, hiszen a türkiz a méhnyakrák színe. A figyelemfelhívás rendkívül fontos – és nem csak az elmaradottabb országokban, bár ezeken a területeken a méhnyakrák előfordulása akár a kétszerese is lehet a fejlett országokhoz képest. Világszerte számos oka van annak, hogy a nők miért nem tudnak vagy nem akarnak rendszeresen részt venni méhnyakszűrésen, és/vagy miért nem veszik fel a védőoltást. Az egyik ilyen ok a nem megfelelő tájékozottság, ezért fontos, hogy minden lehetséges alkalommal hiteles tájékoztatást kapjanak a megelőzési és a kezelési lehetőségekről.

Magyarországon a HPV-prevencióval és a nőgyógyászati daganattal érintettek segítésével foglalkozó Mályvavirág Alapítvány – Magyarország bekapcsolódását reprezentálva – minden novemberben csatlakozik a WHO figyelemfelhívó akciójához. Idén a 2022. januári Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából átadott „Életem Gyöngye”-szobor sem maradhatott ki ebből, emellett a salgótarjáni, a szarvasi és a gávavencsellői Mályvavirág Pontok virágszobrai is türkiz színben tündököltek.

A HPV-re, a méhnyakrákra, ennek prevenciójára a figyelemfelhívás itt nem állhat meg. Ez egy folyamatos kommunikációt igénylő, nagyon fontos téma. Ezért az alapítvány minden évben csatlakozik az Európai Méhnyakrák Megelőzési Héthez január harmadik hetében, és „gyöngysorral köti össze” az egész országot. Magyarországon kétszáz település csatlakozik a kampányhoz, magánszemélyek, cégek, kórházak, védőnők, önkormányzatok, iskolák, praxisközösségek, EFI-irodák is részt vesznek, mindenki karkötőket fűz gyöngyökből, majd ezeket eljuttatják egy választott kórház nőgyógyászati osztályára, azokhoz a nőkhöz, akik kezelésre várnak, vagy már túl vannak rajta – azzal az üzenettel, hogy nincsenek egyedül.

A folyamatos kommunikáció azonban nem csak ebben az egy hétben fontos. Egész évben hangot kell adni annak az üzenetnek, hogy a humán papillomavírus ellen lehet védekezni, HPV elleni védőoltással és rendszeres szűrésekkel ugyanis elkerülhető a méhnyakrák és egyéb, olyan daganatos megbetegedések (hüvelyrák, szeméremtestrák, szájgarati rák, végbélrák, valamint a férfiak esetében hímvesszőrák), melyek okozója lehet ez a vírus.

Amellett, hogy a HPV szimbóluma, erőt adó, megható és támogató is a gyöngysor. A kampánycím is minden évben leköveti ezt. A „Vigyázz, kész, fűzz!”, az „Összeköt Bennünket a Gyöngy” és az „Életem Gyöngye” elnevezésű kampányok után 2023 a „Gyöngyőrzők” éve.

Gyöngyőrző mindenki, aki gondoskodik magáról, másokról, aki felhívja a figyelmet a HPV-prevencióra, aki segít másoknak, legyenek érintettek, hozzátartozók vagy akár egészségügyi dolgozók. Januárban mindenki, aki csatlakozik, egy Gyöngyőrző- igazolvánnyal lesz gazdagabb.

A települések csatlakozása mellett mindig van online és/vagy személyes program is. Unikális filmek voltak láthatók 2023. január 23–29. között a Mályvavirág Alapítvány Facebook- és Youtube-csatornáin. Ez egy olyan sorozat, amelyben nőgyógyászokkal, onkológusokkal, egészségügyi dolgozókkal beszélgetett Tóth Icó, az alapítvány elnöke. A szakemberek a beszélgetés kezdete előtt levették, átadták a fehér köpenyt, s úgy láthattuk, hallgathattuk és ismerhettük meg őket, mint családapák, feleségek, férfiak, nők, egy kicsit kibújva a hivatásuk mögül. Gyöngyőrzők ők is, hiszen nap mint nap vigyáznak a nőkre.

Mindemellett egy regisztrációhoz kötött Mályvavirág Érintetti találkozót is szervezett az alapítvány, amely során együtt tölthettek egy napot nőgyógyászati daganattal érintett betegek, gyógyultak, egészségügyi dolgozók, hozzátartozók. A délelőtt folyamán érdekes és hasznos előadásokkal, délután pedig szociális programokkal várták az érdeklődőket. Megtiszteltetés, hogy a sok neves előadó mellett elfogadta a meghívást Bécsből prof. dr. Kathrin Kirchheiner, aki a Medical University of Vienna pszicho-onkológus docense, akinek többek között kiemelt témája a szexuális egészség a nőgyógyászati daganatok után.

 

Csatlakozni lehet a Mályvavirág Alapítványhoz, akár szakmai bizottsági tagként, támogató rendelőként, de lehetőség van bekapcsolódni az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hétbe is. További információt az info@malyvavirag.hu e-mail-címen lehet kérni.

 

Hivatkozás:

https://www.who.int/initiatives/cervical-cancer-elimination-initiative

WHO: Global Strategy to accelerate the elimination of cervical cancer as a public health problem
https://www.who.int/publications/i/item/9789240014107

Megtekintések száma: 13188

A legégetőbb szakmapolitikai kérdések és vitatémák rovata.

ESEMÉNYEK