Mágneses rezonancia (MR) vizsgálathoz kapcsolódó virtuális valóság élmények gyermekek számára

2023-11-08 12:14:00 FORRÁS: Orvosok Lapja

Szerző: dr. Erdős Sándor alapító, OncoVR

Orvosok lapja - Konzílium

A kórházban tartózkodó gyermekek számára virtuálisvalóság- (VR-) élményeket fejlesztő OncoVR csapat legújabb kutatási programja a mágneses rezonancia (MR-) vizsgálathoz kapcsolódik.

A mágneses rezonancia vizsgálat a felnőttek számára is idegen és feszültséget keltő eljárás, a gyermekeknek pedig különösen nehéz átvészelniük ezt a szűk térben zajló és hangos zajokkal járó folyamatot. Ők sokszor még nem is igazán értik meg, hogy pontosan miért szükséges ez a vizsgálat, egyedül találják magukat ebben az idegen környezetben, szembenézve a pszichés stresszel és a félelmekkel, miközben szüleik a csövön kívülről tudják őket támogatni sokszor saját félelmeiket is próbálva elrejteni.

Mivel az MR-vizsgálat nagyban függ a páciens mozdulatlanságától, a nagyobb mozgások műtermékeket okoznak, melyek a kép minőségét és értékelhetőségét rontják. Sok gyermek számára a fél-egy órás vizsgálati idő is kihívást jelent. Ha a gyermek nem képes mozdulatlanul maradni, gyakran altatásra kerül sor, amely komplikált, drága eljárás, számos potenciális szövődménnyel is járhat és magasan képzett szakszemélyzetet igényel. Az altatások számának csökkentése mindenféleképpen előnyös lenne a szövődmények minimalizálása és az egészségügyi költségek csökkentése érdekében is.

Különböző tanulmányok igazolták, hogy a gyermekek előzetes tájékoztatása és felkészítése, például bemutatóvideók vagy -eszközök segítségével, hatékonyan csökkenti az altatás szükségességét. A magyar egészségügyi szakemberekből álló OncoVR csapat ezen tanulmányokra és a virtuális valóság felhasználása során szerzett tapasztalataira alapozva elkezdte feltérképezni, hogy a VR technológia hogyan járulhat hozzá a gyermekek MR-vizsgálatra való felkészítéséhez. Saját játékot fejlesztettek, mely valósághűen leképezi az MR vizsgálóhelyiséget és -készüléket, játékos és meseszerű elemekkel barátságosabbá téve azt. A játék célja, hogy a gyermekek még a valós vizsgálat előtt, egy virtuális környezetben átélhessék a rájuk váró képalkotó eljárást. A felkészítés segítségével a valódi vizsgálat során a gyermek már ismeri az előtte álló akadályokat, ezáltal remélhetőleg kevesebb szorongással kell szembenéznie. A VR egy digitálisan létrehozott környezetet kínál, amelybe az emberek belépve interakcióba kerülnek egy számítógépes rendszer által generált, háromdimenziós világgal. Az egyik legfontosabb jellemzője a VR-nak a jelenlét érzése, amely a felhasználók számára a valódi világba való beilleszkedés érzését adja, még akkor is, ha tudják, hogy egy virtuális környezetben vannak. Napjainkban több orvostudományi terület hasznosítja a technológia esszenciáját. A pszichiátriában a fóbiák kezelésében, míg a sebészek műtéti eljárások gyakorlásában alkalmazzák. Az OncoVR korábbi VR játéka, melyet tartósan kórházban fekvő gyermekek számára fejlesztettek ki, már több hazai kórházban segíti a pszichológusok munkáját.

Az OncoVR csapat a játék kifejlesztésében orvosokkal, kutatókkal és pszichológusokkal működött együtt. A játékban a gyerekek egy űrhajós kalandban vesznek részt, ahol az MR-gép az élmény során űrhajóvá alakul át. Ezen az űrbeli kalandon a gyermeknek lehetősége nyílik, hogy játékos formában felfedezze az MR vizsgálóhelyiséget. Ez a koncepció nem csupán a gyermekek szórakoztatására szolgál, hanem a játék második felében mindfulness-alapú relaxációs technikákon is alapul, amelyeket aztán a valós vizsgálat során is alkalmazhatnak.

A projekt mögött álló csapat tervei között szerepel, hogy randomizált kontrollált vizsgálat keretében azonosítsa a VR élmény hatását, ezért az elkövetkező években a Semmelweis Egyetem Gyermekklinikáján több mint 250, MR-vizsgálatra váró gyermekkel és szülővel terveznek együtt dolgozni. Kedvező eredmények esetén minél több hazai kórházban elérhetővé szeretnék tenni játékukat, hogy a lehető legtöbb gyermek számára enyhíthessék az MR-vizsgálat okozta szorongást és félelmet, valamint csökkentsék az altatások számát. 

Megtekintések száma: 5112

A legégetőbb szakmapolitikai kérdések és vitatémák rovata.

ESEMÉNYEK