Májusi TESZT a kommunikáció jegyében

2020-07-02 14:03:00 FORRÁS: Orvosok Lapja

Szerző: Buza Zsófia

Orvosoklapja - TESZünk egy kört

A februári TESZT-ülést követően a pandémia átmenetileg bizonytalanná tett minden kamarai ülést. 2020. május 27-én azonban a MOK sikerrel megtartotta a Területi Szervezetek Tanácsának soron következő ülését videokonferencia formájában.

A februári TESZT-ülést követően a pandémia átmenetileg bizonytalanná tett minden kamarai ülést. 2020. május 27-én azonban a MOK sikerrel megtartotta a Területi Szervezetek Tanácsának soron következő ülését videokonferencia formájában, ahol a bértárgyalások jelenlegi helyzetéről, az önként vállalt túlmunka felmondásának akciótervéről tárgyaltak, és a hálapénz kérdéseit vitatták meg az egybegyűltek, valamint szó esett a MOK kommunikációs stratégiájának kialakításáról és a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportjának megalakulásáról is. - Dr. Tóth Eszter beszámolója.

A bértárgyalásokkal kapcsolatban dr. Álmos Péter, a MOK alelnöke beszámolt a közelmúltban kiküldött és a TESZ-ek által elvégzett, „Tagjaink álláspontja az egészségügy átalakításáról – véleményszondázás” című kérdőíves (nem reprezentatív) felmérésről, amelyből kiderült az is, hogy a kitöltők döntő többsége elutasítja a hálapénz rendszerét – mondta el a TESZT ülésén a Budapesti Területi Szervezetet képviselő alelnök, dr. Tóth Eszter. – A TESZT azonnali cselekvést sürgetett annak érdekében, hogy elindulhasson az önként vállalt túlmunka felmondásának akcióterve, és ezzel kapcsolatban sajtótájékoztató megszervezését és megtartását kezdeményezte. Ezért egyeztetések kezdődtek dr. Merkely Bélával, a Semmelweis Egyetem rektorával, a Kórházszövetséggel, a HÖK és a Rezidens Szövetség képviselőivel is. Közösen támogattuk a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportjának megalakulását is, dr. Soós Zoltán vezetésével, ennek dokumentumai, részletes leírása pedig minden érintett számára elérhető a MOK honlapján.

Megállapodásunk szerint  júniusban a MOK legtöbb területi szervezeténél megkezdődik az ügyfélfogadás, és az elnökségi döntéshozatalra is összegyűlhetnek a képviselők – folytatta az alelnök –, a 65 év felettiek azonban maguk határozhatnak arról, hogy részt kívánnak-e venni az eseményeken. Fontos és közös célnak tekintjük a külső kommunikáció egységesítését is, így arra jutottunk, hogy a folyamat legfontosabb állomásait, majd a lényegi ügyek esetében a megjelenésre szánt anyagot minden esetben megosztjuk az országos testülettel, arról közösen határozzunk – mondta dr. Tóth Eszter. – Az ülésen éppen ezért a szorgalmaztuk a területi szervezeteknél kommunikációs kapcsolattartó kijelölését is, olyan szakemberét, aki sajtószemlézik, reagál a megjelent cikkekre, nyomon követi azok sorsát, alakulását. Fontos lenne tehát, hogy minden egyes TESZ-nek legyen egy kommunikációért felelős embere, szakembere, aki a szervezet által kiadott cikkek után megkereshető, adott esetben nyilatkozik az adott témáról. Annak érdekében, hogy a kamarai megnyilvánulások egységesek és egymást erősítőek legyenek, egy közös kommunikációs protokollt készítünk majd. A szabályzatot az országos elnökség készíti elő, és várhatóan a következő TESZT ülésen döntünk annak bevezetéséről. Kincses Gyula elnöki beszámolójában kiemelte, hogy a MOK megállapodást kötött egy kommunikációs céggel, az ACG-vel, ehhez kapcsolódva a budapesti területi szervezet ezúton is felajánlotta együttműködését és segítségét az összes területi szervezet számára, amennyiben kommunikációs kérdés merül fel. Dr. Farkas Gergely a TESZT ülésén ismertette az infrastruktúra pályázatok eredményeit, amelyeket a megjelentek elfogadtak.

Megtekintések száma: 1614

Kitekintő az ország minden tájára: a területi szervezetek rovata

ESEMÉNYEK