Nógrádi kirándulás

2021-01-17 13:48:00 FORRÁS: Orvosok Lapja

Szerző: Szépné Magulya Viktória munkatárs, MOK Nógrád Megyei Területi Szervezet

Orvosoklapja - TESZünk egy kört

Megyei irodánk Salgótarján városközpontjától nem messze, a természettől egy karnyújtásnyira található, a Szent Lázár Megyei Kórházzal szemben, egy csendes négyemeletes lakóház első emeletén. Elnökünk, dr. Gyurkó György – az orvosi laboratóriumi vizsgálatok, a sebészet és érsebészet főorvosa, az orvostudományok kandidátusa – kilenc éve vezeti szervezetünket. Két fiatal ambiciózus alelnökünk: dr. Balogh Botond héhalmi háziorvos, megyei kollegiális szakmai vezető, illetve dr. Bauer Viktor, a balassagyarmati kórház gyermekosztályának osztályvezető főorvosa. Titkárok: dr. Sós Natália és dr. Forrási Ottokár, akik a háziorvosi ellátásban tevékenykednek. Etikai bizottságunk elnöke dr. Ottmár Piroska doktornő, salgótarjáni háziorvos. Felügyelőbizottságunk elnöke dr. Rózsa György, kórbonctan-kórszövettani, igazságügyi orvosszakértői, bőrgyógyászati, kozmetológia és lézergyógyászati szakorvos.

Aktív taglétszámunk 410 fő, ezzel országos szinten a legkisebb kamara vagyunk. Sokan azt hinnék, hogy a kisebb közösséget könnyebb összekovácsolni, de ez a térségben igen nehéz feladat. A kamara igyekszik lehetőséget biztosítani arra, hogy személyesen, kicsit kötetlenebb környezetben is találkozhasson a tagság. Immáron negyedik alkalommal, 2019 októberében került megrendezésre a régi hagyományokat felelevenítő Nógrád megyei orvosnap, amely igen közkedvelt a megyében dolgozók körében. A kétévente változó helyszínen tartott rendezvényen délelőtt prominens előadókat hallgathattak meg a résztvevők, délután pedig a megye orvosainak és egészségügyi dolgozóinak előadásai kerültek bemutatásra. A tavalyi évben először a megyei orvosnap zárórendezvényeként kitüntetésben részesültek azok, akik több mint húsz éve folyamatosan körzeti, illetve háziorvosi feladatokat, körzeti gyermekorvosi, illetve házi gyermekorvosi feladatokat látnak el. Közel negyven fő vehette át a nevére szóló díszoklevelet és emlékplakettet. 

A megyében három kórház működik. Balassagyarmaton a Dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézet, Pásztón a Margit Kórház, illetve Salgótarjánban a Szent Lázár Megyei Kórház és Rendelőintézet. Ezek mellett a Szécsény és Térsége Egészségügyi Centrum Járóbeteg-szakrendelő Intézet, illetve a Rétsági Járóbeteg-szakellátó Központ biztosít a térségében élő emberek számára elérhető közelségben szakorvosi ellátást. 

Mint Magyarországon általában mindenhol, ebben a térségben is nagy gondot jelent az üres háziorvosi praxisok betöltése. Egy-két évvel ezelőtti adat alapján tudjuk, hogy a megyében működő 134 háziorvosi szolgálati hely közül 18 betöltetlen, azaz a körzetek 13 százalékában nincs állandó orvos. A helyettesítések megoldása is egyre nehezebb, és helyzetet súlyosbítja, hogy a praxisokban dolgozók átlagéletkora bőven 65 év felett van.

A fekvőbeteg-ellátó intézményekben sem sokkal jobb a helyzet. Az osztályvezető főorvosok, főorvosok többsége nyugdíjba vonulás előtt áll, vagy már nyugdíj mellett, „kényszerűségből” dolgozik. 

Természetesen nem hat túl pozitívan a helyzetre az sem, hogy a foglalkoztatottság alacsony szintje és a magas munkanélküliség együttes hatására Nógrád megye évek óta a leghátrányosabb helyzetben lévő térségek közé tartozik. A kedvezőtlen munkaerőpiaci helyzet következményeként jellemző a nagyszámú elvándorlás. Sokan a megyén kívül vállalnak munkát, vagy rákényszerülnek arra, hogy külföldre költözzenek. A külföldre történő elvándorlás jellemző a térségben tevékenykedő egészségügyi dolgozók és orvosok körében is. A frissdiplomások általában csak addig maradnak, amíg nem találnak nagyobb városi kórházakban vagy külföldön munkát. Az aktív dolgozó orvosok száma ezért egyre kevesebb. De, mint tudjuk, a probléma jóval nagyobb, összetettebb, országos szintű, és nem csak a mi megyénket érinti.


Régiónk fő vonzereje a gyönyörű természet közelsége és a történelmi jelentőségű látnivalók. Nógrád vármegyét vélhetően Szent István alapította az első megyék között. Nógrád, azaz Novigrad magyarul újvárat jelent. Nevét egykori központjáról, Nógrád váráról kapta. A történelmi Nógrádot a trianoni békeszerződés kettéosztotta. Ekkor területének szinte felét elveszítette.

De pontosan merre is kell indulnia annak, aki kedvet kap meglátogatni kis megyénket? Az észak-magyarországi régió nyugati szélén található. Területének nagy része dombos és középhegységi jellegű vidék. Nyugaton a Börzsöny, keleten a Mátra, északkeleten a Karancs és a Medves határolja, a megye közepén pedig a Cserhát emelkedik. Kelet felől Borsod-Abaúj-Zemplén, délkelet felől Heves, délnyugat-nyugat felől Pest megye, északról Szlovákia határolja. Az aprófalvas megyék közé sorolható, településrendszerét 133 település alkotja, amelyek közül jó néhány híres egyedi népviseletéről és gasztronómiájáról. Városi ranggal hat rendelkezik: Balassagyarmat, Bátonyterenye, Pásztó, Rétság, Salgótarján és Szécsény. Megyeszékhelye Salgótarján, népességét tekintve ez az egyik legkisebb megyeszékhely Magyarországon. 


A vidék vadregényes tájain dombokról völgyekbe kalandozhatunk. Ellátogathatunk Ipolytarnócra, ahol geológiai tanösvény ad betekintést a múltba. Láthatunk megkövesedett fákat, levéllenyomatokat és ősállati lábnyomokat. Megelevenedik a 17. század palóc népi építészete és népviselete Hollókő ófalujában, amelyet világörökségként tartanak nyilván. Itt található az ország első föld alatti bányamúzeuma, amely egykor működő bánya volt. A Medves-vidékre kirándulva felfedezhetjük a csodás panorámát nyújtó Salgó várát és a Boszorkánykövet. Túrázhatunk a palócok szent hegyének nevezett Karancson. Madártávlatból láthatjuk Szlovákiát a Somoskői várból, ahonnan rövid séta után eljuthatunk a somoskői bazaltorgonához, amely a világon mindössze négy helyen található geológiai különlegesség. Hasonló képződmény a térségben a Kazáron fellelhető riolittufa. De bizonyára azt is kevesen tudják, hogy nemcsak Pisának, hanem Szécsénynek is van ferde tornya. Népi építészetünk és népviseletünk gazdagsága még ma is fellelhető számos településen, így Bujákon, Nagylócon, Rimócon és Varsányban. Jelentős számú műemlékünk közül kiemelendő jelentőségűek a várak, templomok, kastélyok és nemesi kúriák. Utóbbiak őrzik híres íróink, Madách Imre és Mikszáth Kálmán emlékét Csesztvén és Horpácson.

A megye adottságai révén különböző sportlehetőségeket is biztosít az ide látogatók számára, úgymint: vadászat, horgászat, hegymászás, tájfutás és barlangászat. Bár területének legnagyobb részét erdők és dombok alkotják, vannak olyan helyek, ahol békésen pihenhetünk a vízparton. 

Bátran mondhatjuk, hogy a programlehetőségek választéka igen széles körű. Várunk mindenkit szeretettel, látogassanak el hozzánk!

Megtekintések száma: 1537

Kitekintő az ország minden tájára: a területi szervezetek rovata

ESEMÉNYEK