Szabolcsi körkép

2020-04-23 09:50:00 FORRÁS: Orvosok Lapja

Szerző: Dr. Soós Zoltán

Orvosoklapja - TESZünk egy kört

Senki sem szeret a számokkal bíbelődni, de hívjuk most mégis segítségül őket leírni a vidéket, ahol területi szervezetünk működik, és dolgos napjaink telnek. Taglétszámunk 1396 fő, azaz a nagyobb területi szervezetek közé tartozunk. Szabolcsban öt kórház (a nyíregyházi megyei kórház a nagykállói, mátészalkai és fehérgyarmati kórházzal közös szervezetben, a kisvárdai önállóan működve) végzi a fekvőbeteg-feladatokat. Háziorvosi praxisaink száma 334, ebből 17 sajnos betöltetlen, főként a beregi térségben, távol a megyeszékhelytől. Megyeszékhelyünk, a 118 ezer fős Nyíregyháza a magyarországi városok sorában a hetedik legnagyobb lélekszámú település, ahol a megye népességének több mint 20%-a él. A megye lakosságának 54%-a városlakó, 46%-a a községekben él.
Sokan lesajnálják ezt a vidéket, a „sötét Szabolcs” bélyeg még mindig sokak fejében ott van, pedig mi igazán büszkék vagyunk tágabb otthonunkra. Ez a megye adta nekünk Benczúr Gyulát, Béres Józsefet, Bessenyei Györgyöt, Krúdy Gyulát, a maiak közül pedig e megye szülötte Dolhai Attila, Eszenyi Enikő, Friderikusz Sándor, Szabó Győző, de szabolcsi Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely és sztárteniszezőnk, Fucsovics Marci is. Büszkék vagyunk rájuk.
Többnyire meglepődik mindenki, ha erre a vidékre téved és megérti, miért él itt csupa életvidám és rátermett ember, hiszen a stand-uposoknak köszönhetően ma már tudjuk, Nyíregyházán tón vón jó. A megyében számos fürdőhely található, kiemelkedik közülük természetesen a nyíregyházi Aquarius Élmény- és Parkfürdő, mely nemzeti gyógyhely minősítéssel rendelkezik, termálvize a méltán ismert hajdúszoboszlóinak megfelelő összetételű. De méltán híres a Nyíregyházi Állatpark, egész napos (vagy akár kétnapos) programot tervezzen, aki be szeretné minden zugát barangolni. Ha erre jár, látogasson el a máriapócsi kegytemplomba, amely nemzeti zarándokhely, és ne hagyja ki a szabolcsi földvárat és a tiszadobi Andrássy-kastélyt sem. Augusztus végén szívesen látjuk a vidámság és derű fesztiválján, a Vidor fesztiválon, vagy szeptember végéna hagyományainkat felelevenítő Tirpák gasztronómiai fesztiválon. És ha már gasztronómia: el ne feledjük megemlíteni, hogy a hét eredetvédett magyar pálinkából négy karnyújtásnyira elérhető nekünk, hiszen ez az otthona a szabolcsi almának, a szatmári szilvának, az újfehértói fürtös meggynek, és a gönci barack is itt van a szomszédban. No és persze ne feledjük, szabolcsiként kicsit Tokajt is a magunkénak érezzük. Most már értitek, miért vagyunk olyan vidámak! Szóval gyertek el bátran, tervezzetek akár hosszú hétvégét és nyaralást is bátran ide, nem fogtok unatkozni.
Területi szervezetünk vezetősége jócskán megújult a legutóbbi tisztújításkor. Itt ragadom meg az alkalmat, hogy köszönetet mondjak az elnökségben betöltött tisztségükről leköszönő korábbi kollégáknak, akiknek többsége hosszú évekig szolgálta áldozatosan a kamara területi szervezetét. Köszönet az etikai bizottság éléről leköszönő Diószeghy Péter tanár úrnak, a felügyelőbizottságot vezető Együd Katalin főorvosnőnek, az alelnöki tisztet hosszú éveken keresztül betöltő Szpaszkij László főorvos úrnak és Kántor Irénnek, aki titkárként tevékenykedett szervezetünkben. Hálásak vagyunk munkájukért, tanácsaikra továbbra is számítunk! Jómagam és az alelnökök eddig is megbízatásban voltunk, azonban fentiek okán mind az etikai bizottság, mind a felügyelőbizottság élére új vezetőt kellett találnunk. Mindkét pozícióra ambiciózus, rátermett jelölt akadt, akik el is nyerték a küldöttek bizalmát. Jó munkát kívánok Gerzon László főorvos úrnak az etikai bizottság és Szabó László Gábor főorvos úrnak a felügyelőbizottság élén. Titkárként két fiatal kolléga jelentkezett szolgálatra, így mind a vidéki háziorvosok, mind pedig a fiatal kórházi szakorvosok képviseltetik magukat. Számos fiatal és/vagy korábban tisztséget nem vállaló kollégát üdvözölhetünk az országos és a területi küldöttek sorában, ami bizakodásra ad okot, a kamara megújítását zászlajára tűző csapatunknak szüksége van a friss erőre és ambícióra.
A kórházzal átellenben egy korábbi családi ház kelt új életre megyei irodánk beköltözésével, melyet folyamatosan alakítunk. A tavalyi fejlesztések során például az irodán belüli rendet is úgy alakítottuk ki, hogy alkalmas legyen kamarai szolgáltatásként tárgyalások, kisebb megbeszélések, továbbképzések megtartására. Az udvarunk is megújult, hiszen kisebb kamarai csoportok, kórházi osztályok csapatösszetartó rendezvényeinek otthont adó színteret varázsoltunk egy hangulatos filagória és egy tűzrakóhely megépítésével. Nagy hangsúlyt fektetünk a közösségépítő, közösségi élményt adó rendezvények szervezésére, támogatására. Fontos ebben a kórházzal közös bál (erről egy másik beszámoló szól) és év végén kisgyermekes kollégáink, családjaink találkozója a Mikulással. Idéntől tervbe vettük a gyermeknaphoz kötődően egy kamarai családi nap megszervezését, amelyet ebben az évben úgy tűnik, nem sikerül beindítanunk az ismert okok miatt. Elősegítjük a tagjaink szakmai továbbképzését a megyében megrendezett kongresszusok támogatásával, a kamara a háziorvosok kötelező szintentartó tanfolyamának és rendszeres továbbképzéseinek is egyedüli szervezője a megyében. A közösségformálás céljával támogatjuk kollégáink csoportos sport- és kulturális tevékenységét sportpályabérlet, színházlátogatás révén. Meggyőződésünk, hogy a kamarai tagságon belül kialakuló, a kamara által támogatott közösségek, csoportok gyújtópontjai, továbbvivői lehetnek tagjaink egységes közösségbe formálásának.
Az elmúlt két évben nagy fába vágtuk a fejszénket, hiszen területi szervezetünk volt a kezdeményezője a sürgősségi ellátóhelyek észszerű igénybevételét propagáló lakossági tájékoztatási „Válasszon okosan!” kampányunknak, mely már a pilot első hónapjában olyan jó visszajelzéseket kapott, hogy a kamara akkori országos vezetése felkarolta, és országos kiterjesztésűvé tette, amihez aztán a Magyar Gyógyszerészi Kamara is csatlakozott. Kollégáinktól remek visszajelzéseket kaptunk a kampány hasznosságáról, sajnos a további kiterjesztése weboldal, mobilapplikáció irányába kissé váratott magára, de az új országos elnökség támogatásával a program és a kampány új lendületet vehet idén mind offline, mind online platformokon. Igyekszünk az országos szervezet által biztosított kedvezményeken túl helyben is olyan támogató vállalkozói kört megteremteni, melynek kiemelt célcsoportja az orvostársadalom, és további helyi kedvezmények biztosításával, kamarai rendezvényeink szervezésében nyújt támogatást tagjainknak. Szolgáltató kamara vagyunk, igyekszünk tagjainkat adminisztrációs törvényi kötelezettségeikben segíteni, azokra megoldást kínálni. A GDPR-rendelet élesítése után szakértő jogász segítségével egy könnyen testreszabható megoldást biztosítottunk a néhány fős vállalkozást vivő háziorvosi és magánorvosi szolgáltató tagjainknak, kérésre el is készítettük a GDPR-dokumentációt. Idén év elejére olyan online szolgáltatást terveztünk indítani, mely a vállalkozások éves tűz- és balesetvédelmi oktatási kötelezettségének teljesítését segíti elő. Ez most kis késedelmet szenved ugyan, de hamarosan élesítésre kerül.
Mint látható, bár korlátozottak a lehetőségeink, mégis igyekszünk azokat kellően kiaknázni, és gondosan felhasználni tagjaink érdekében. Aktívak vagyunk az online platformon is, hírlevelekben, weboldalunkon és még inkább Facebook-oldalunkon, csoportunk tagjai rendszeresen értesülhetnek az őket érintő, érdeklő történésekről. Ebben az évben meg szeretnénk honosítani azt a gyakorlatot, hogy kérdőívek kiküldésével még tájékozottabbak legyünk, mi a tagjaink valós igénye, és aktivitásunkat abba az irányba fejlesszük. Kövessenek, keressenek minket!

Megtekintések száma: 1798

Kitekintő az ország minden tájára: a területi szervezetek rovata

ESEMÉNYEK