A Száraz November kampány

2023-03-05 09:35:00 FORRÁS: Orvosok Lapja

Szerző: Szabó Fruzsina Orsolya elnök, Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége

Orvosok lapja - Utánpótlás

A Magyar Orvostanhallgatók Szövetségével még hatékonyabban szeretnénk részt venni a hazai egészségnevelésben és prevencióban, ezért idén célul tűztük ki, hogy nemcsak helyi szinten, hanem országosan is szervezünk egészségfejlesztő eseményeket és mozgalmakat. Ennek első lépéseként 2022 novemberében megrendeztük a Száraz November néven futó országos kampányunkat.

A Száraz November a Kék Pont Alapítvány Merj kevesebbet! nevű kampánya részeként 2016-ban indult útjára. A kihívás lényege, hogy a résztvevők nem fogyaszthatnak alkoholt a november 1. 7 órától november 30. 19 óráig tartó időszakban. Az alapvető cél, hogy megismerjük az alkoholhoz fűződő valódi kapcsolatunkat, továbbá mértékletességet és önfegyelmet gyakoroljunk. A részvétel számos olyan dologra rávilágíthat, melyek akár saját magunk számára is meglepőek lehetnek. Megtudhatjuk, hogy van-e még kontrollunk az alkohol felett, illetve szervezetünkre is jótékonyan hat, ha legalább ebben az egy hónapban teljesen mellőzzük az alkoholos expozíciót.


2022 novemberében a Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége összefogta négy tagegyesületét, hogy felhívja a figyelmet a problémakör fontosságára. Így a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete, a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete, a Pécsi Orvostanhallgatók Egyesülete és a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete együttműködésével egy online kampány során internetes közösséget hoztunk létre, ahol érdekes és hasznos információkat biztosítottunk hiteles forrásokból a kihívásban résztvevőknek és a téma iránt érdeklődőknek.


A Facebook létrehozott csoportot minden héten más-más tagegyesület színesítette informatív posztjaival. Az első héten a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete a függőség témakörét dolgozta fel. Második héten a Pécsi Orvostanhallgatók Egyesülete készült egy közérthető biokémiai gyorstalpalóval az alkohol útjáról. A következő héten a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete igen hasznos és kézzelfogható tanácsokkal szolgált az alkohollal kapcsolatos elsősegélynyújtáshoz. A bejegyzések sorát a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete zárta statisztikákkal, érdekességekkel és a CAGE-teszt bemutatásával. 


A munkában segítségünkre volt a Semmelweis Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetétől dr. Karádi Dávid, aki egy online előadásban a sürgősségi ellátásból gyűjtött esetek kapcsán mutatta be az abúzussal kapcsolatos kérdések farmakológiai hátterét. Kampányunk során igyekeztünk körbejárni az alkoholfogyasztás aspektusait, illetve felhívni a figyelmet annak veszélyeire.


Az egész hónapos Száraz November kampányunk nagy sikernek örvendett. Ezúton is köszönjük mindenkinek az együttműködést és a részvételt!


A rákmegelőzést és az egészséges életmódot fókuszba helyező Ismerd fel időben! című országos programsorozatunkat február 13. és 16. között rendeztük meg Budapesten, Szegeden, Pécsett és Debrecenben. Ezzel a kampánnyal az volt a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a rendszeres szűrés és az időben történő felismerés fontosságára.

Megtekintések száma: 13742

Fiatal kollégáink rovata

ESEMÉNYEK