Magyar orvostanhallgatók nemzetközi vizeken

2023-11-08 12:39:00 FORRÁS: Orvosok Lapja

Szerző: Szabó Fruzsina Orsolya, Major Nóra Anna, Szabó Nikolett - Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége

Orvosok lapja - Utánpótlás

A Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége a Nemzetközi Orvostanhallgatók Szövetsége (IFMSA) tagjaként idén is számos nemzetközi eseményen képviselte tagjait. Munkánk felét a külügyi programok teszik ki, mint például a többéves hagyománnyal rendelkező, nagy népszerűségnek örvendő tudományos és szakmai cseregyakorlatok.

Részvétel IFMSA-eseményeken és konferenciákon


Az IFMSA teljes jogú tagjaként a MOSZ szavazati joggal rendelkezik a Szövetség ügyeit illetően. Ennek gyakorlására évente háromszor nyílik lehetőség: márciusban a March Meeting General Assembly, augusztusban az August Meeting General Assembly elnevezésű rendezvények zajlanak, míg áprilisban az európai régiót érintő hasonló eseményt, az Európai Regionális Meetinget rendezik meg. Ezeken a rendezvényeken nemcsak a szavazati jog gyakorlására és az érdekképviseletre nyílik lehetőség a plenáris üléseken, hanem a delegáltak – különböző szekciókban – workshopokon vesznek részt, ahol találkozhatnak más országok ugyanazon témakörrel foglalkozó felelőseivel, tagjaival, illetve az adott szekciót érintő plenáris ülésen is kivehetik a részüket a döntéshozatalból. Idén a Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége mindegyik eseményen nagy létszámú delegációval képviseltette magát. 


A March Meetinget idén Tallinnban, Észtországban rendezték meg március 1. és 7. között. Az eseményre 11 fős delegációval érkeztünk, így mind a nyolc szekción részt tudtunk venni. Megválasztottuk a jövő évi IFMSA-elnökséget, és szavaztunk a különböző alapszabályt érintő módosulásokról, közös prioritásokat állítottunk fel a következő időszakra, és szakpolitikai dokumentumokat fogadtunk el számos témakörben.  Az Egészségnevelési szekcióban (SCOPH – Standing Committee on Public Health) megrendezték a SCOPH fairt, amelyen a témához kötődő programokat lehetett bemutatni a többi érdeklődő hallgatónak és a zsűrinek. A MOSZ a Semmelweis Egészségversenyt nevezte a versenyre, mely sikerrel elnyerte a Leginnovatívabb program díját.

A delegáció tagjai:

Szabó Fruzsina Orsolya – delegációvezető, Elnöki szekció

Ignácz Máté – NMO Management szekció

Lesták Fanni – SCOPH Egészségnevelési szekció

Papp Sára – SCOPH Egészségnevelési szekció

Bogner Luca Laura – SCORE Tudományos cseregyakorlati szekció

Major Nóra Anna – SCOPE Szakmai cseregyakorlati szekció

Rosa Rubina Helena – SCOPE Szakmai cseregyakorlati szekció

Gál Eszter – SCORE Tudományos cseregyakorlati szekció

Somogyi Bianka – SCORP Emberi jogi szekció

Szentei Júlia Zsófia – SCORA Szexuális egészség szekció


Az Európai Regionális Meetinget Szarajevóban, Bosznia-Hercegovinában rendezték meg április 10. és 14. között. Az eseményen az európai régiót érintő specifikus kérdéseket vitatták meg. A delegáció az elnöki szekción kívül az Emberi jogi szekción (SCORP – Standing Committe on Human Rights and Peace) és az Egészségnevelési szekción (SCOPH) vett részt.

A delegáció tagjai:

Muczán Gábor János – delegációvezető, Elnöki szekció

Kuki Csaba Sándor – SCORP Emberi jogi szekció

Zsigmond Anna – SCOPH Egészségnevelési szekció


A 2023-as August Meetingre Delhiben, Indiában került sor augusztus 1. és 7. között. Az eseményen megválasztották az IFMSA vezetőségének további tagjait, a szokásos szekciós ülések mellett új szakpolitikai dokumentumok születtek, valamint a következő, 2023/2024-es évad új tudományos és szakmai cseregyakorlati szerződéseit is megkötötték.

A delegáció tagjai:

Szabó Fruzsina Orsolya – delegációvezető, Elnöki szekció

Muczán Gábor János – Elnöki szekció

Al-Sheraji Nada Mohamed – NMO Management szekció

Papp Sára – SCOPH Egészségnevelési szekció

Molnár Luca Panka – SCOPE Szakmai cseregyakorlati szekció

Rohr Emma – SCORE Tudományos cseregyakorlati szekció


Az IFMSA egyik egyedülálló lehetőségeit az ún. Szubregionális Tréninghétvégék (SRT-k) jelentik. Ezek keretében az érdeklődők néhány nap alatt több különböző témakörben vehetnek részt szekciós tréningeken, és elindulhatnak a trénerré válás útján. Sok év kihagyás után idén először többen is eljutottak a közelben, Máltán és Horvátországban megrendezett SRT-kre.


SCOPE – Major Nóra Anna, nemzetközi cseregyakorlati koordinátor, NEO-out


A SCOPE (Standing Committee on Professional Exchanges), avagy a szakmai cseregyakorlatokat bonyolító szekció több mint 70 éve ad lehetőséget orvostanhallgatóknak, hogy egy hónapos szakmai gyakorlat során megismerjék a világ minden tájának egészségügyi ellátórendszerét és kultúráját. A kezdetben 8 országgal induló program mára már több mint 130 országot ölel fel, köztük hazánkat is. A szakmai cseregyakorlaton való részvétel feltétele az aktív tagság valamelyik tagegyesületben (BOE, DOE, POE, SZOE), illetve az első három tanulmányi év abszolválása az orvosi egyetemen: a klinikai oktatásba való belépés. Magyarországon a négy orvostudományi egyetem helyi egyesületei részt vesznek mind a kiutazás szervezésében, mind a Magyarországra érkező beutazó hallgatók fogadásában.

Számszerűsítve: a jelenlegi szezonban – 2023. április és 2024. március között – 171 magyar orvostanhallgató kap lehetőséget arra, hogy valamelyik klinikai gyakorlatát külföldön, a világ egy tetszőleges táján végezze el egy egyetemi oktatókórházban vagy klinikán. Ugyanennyi külföldi hallgató érkezik ebben a periódusban országunkba, ahol Budapest, Debrecen, Pécs vagy Szeged szolgál egy hónapos felejthetetlen gyakorlat helyszínéül.

A desztinációválasztást nem könnyíti meg a tény, hogy idén is elég színes az országok palettája: mindenki találhat ínyére valót. A teljesség igénye nélkül Franciaország, Svédország, Németország, Luxemburg, Portugália, Olaszország, Spanyolország, Korea, Japán, Thaiföld, Ecuador, Mexikó, Brazília, Peru és megannyi izgalmas célállomás szolgál hallgatóink úticéljául.

A szekció vezetősége, cseregyakorlati koordinátorai egytől egyig orvostanhallgatók, akik extracurricularis tevékenység gyanánt veszik ki részüket a munkából a gördülékeny szervezés érdekében. A szervezet összes tagországa rendkívül nagy hangsúlyt fektet a szakmai minőségre: minden résztvevőtől elvárt a minimum középfokú, komplex B2 angol nyelvvizsga, de előnyt jelent az adott ország nyelvének ismerete. A kórházban töltött idő mellett egyre népszerűbbek az orvosi vonatkozású workshopok/programok is: páciensszimuláció, EKG-elemzés, különböző sebészeti varrattechnikák gyakorlása, a légimentők munkásságának bemutatatása stb., melyeken bármely érdeklődő hallgató részt vehet.

Természetesen fiatal egyetemisták révén nagy részünk él-hal a szociális programokért: nyáron, amikor a legtöbb hallgató utazik, részt vehetünk fesztiválokon, kulturális programokon, kirándulásokon. Fontosnak tartjuk az idegen kultúrákkal való megismerkedést is, így a program elmaradhatatlan része az NFDP (National Food and Drink Party), melynek során minden orvostanhallgató lehetőséget kap saját nemzeti ételeinek/italainak bemutatására, valamint kedve szerint kóstolhat általa ismeretlen konyhák ízeiből.

Talán közhelynek tűnhet, de valóban életre szóló barátságokkal és nem utolsósorban jövőbeli kollegákkal gazdagodhatunk egy-egy utazás során. A hallgatók kint tartózkodása alatt a fogadóország gondoskodik a szállásról és a napi egyszeri étkezésről. 

Az IFMSA-cseregyakorlatok teljesen függetlenek az Erasmustól és az egyéb, külföldi tanulmányt biztosító egyetemi programtól.


SCORE – Szabó Nikolett Tudományos cseregyakorlati koordinátor, NORE


Magyarországon az IFMSA keretein belül számos szekció jött létre az elmúlt évek során, ezek egyike a SCORE, amely a tudományos cseregyakorlatokkal foglalkozik nemzetközi szinten. Célja, hogy minden orvostanhallgatónak lehetősége legyen arra, hogy tanulmányai során megtapasztalja, milyen egy kutatás tervezésében, előkészítésében és kivitelezésében részt venni. Ezen folyamatok nélkülözhetetlenek az orvostudomány fejlődése szempontjából, az innovatív diagnosztikai és kezelési módszerek nélkül ez a terület soha nem érhette volna el a jelenlegi magas színvonalú eredményeit. Az IFMSA Research Exchange orvostudományi egyetemek által szervezett kutatási projektek összessége, melyek biztosítják a medikusok számára a lehetőséget, hogy – kutatási érdeklődésüknek megfelelően –é elmélyítsék tudásukat egy-egy specifikus területen. Ez hivatalosan is egy, a kutatócsoport által kijelölt mentor vezette program, akinek a feladata bevezetni a cseregyakorlaton részt vevő hallgatót a kutatás alapjaiba, beleértve az irodalmi kutatást, az adatgyűjtést, a tudományos írást, a laboratóriumi munkát, a statisztikát és az etikát is. A befejezéskor a hallgatót megkérik, hogy készítsen egy írásos tudományos beszámolót vagy egy szóbeli prezentációt az egy hónap alatt végzett munkájáról. 

Magyarországon a négy orvosi egyetemen helyi koordinátorok foglalkoznak a kiutazó és beérkező hallgatókkal, illetve az ő feladatuk, hogy az adott egyesület számára megfelelő kutatásokat és mentorokat találjanak. A HuMSIRC-en belül – évről évre egyre magasabb színvonalon – egy nagyon lelkes és szorgalmas csapat majdnem 50 hallgató cseregyakorlatát bonyolítja le.

Megtekintések száma: 7071

Fiatal kollégáink rovata

ESEMÉNYEK