Orvostanhallgatók a Boszporuszon innen és túlról

2022-11-14 13:52:00 FORRÁS: Orvosok Lapja

Szerző: Viola Szabolcs elnök, Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége

Orvosok lapja - Utánpótlás

A lelkes magyarországi medikusoknak és medikáknak egy, a világot körülölelő nemzetközi szervezet, az International Federation of Medical Students’ Associations (IFMSA) is egy igazán diverz és dinamikusan működő kapcsolati hálót biztosít.

A Magyar Orvostanhallgatók Szövetségének (MOSZ) munkája nemcsak a hazai lakosság prevencióorientált edukációjában és hasonló szakmai akciók szervezésében merül ki. A lelkes magyarországi medikusoknak és medikáknak egy, a világot körülölelő nemzetközi szervezet, az International Federation of Medical Students’ Associations (IFMSA) is egy igazán diverz és dinamikusan működő kapcsolati hálót biztosít. Ezáltal a fiatal hallgatók már tanulmányaik során megismerkedhetnek és egy átfogóbb képet kaphatnak az egészségügy és a hozzájuk kapcsolódó szervezetek munkájáról, a különböző kultúrák szokásairól.

Ahhoz, hogy e kapcsolatainkat fenn tudjuk tartani, nem elég különböző országok képviselőit megkeresni levélben vagy a virtuális térben. Feltétlenül szükséges, hogy személyesen is megismerkedhessenek különböző országok hallgatói egymással, hogy majdan egy gyümölcsöző, közös munka keretében szélesíthessék a világnézetüket, és bővíthessék szakmai tudásukat, illetve ezt többi társuknak is átadhassák. Erre az IFMSA remek színteret is biztosít évi két gyűlés alkalmával, amelyre meghívót kap a világ összes, 135 tagországa, amelyből lehetőség szerint egy delegációval mindannyian tiszteletüket teszik. Az egyik, kisebb gyűlést márciusban szervezik, azonban az igazán jelentős rendezvény az August Meeting – General Assembly elnevezésű gyűlés, amelyet ez évben 71. alkalommal szerveztek meg augusztus 1–7. között Isztambulban, Törökországban.

A nyár elején a MOSZ-t már lázban tartotta e találkozó lehetősége, latolgattuk, hogy kiket delegálhatunk céljaink eléréséhez. A MOSZ-ből feltétlenül szükséges volt céljaink eléréséhez egy ember delegálása, amihez megkeresésünkre azonnali segítséget nyújtott a Magyar Orvosi Kamara. Így a magyar delegációt a szövetség elnöke, Viola Szabolcs (a szerző) vezethette, és képviselhette Magyarországot Isztambulban. A magyar delegáció tagjai különböző szekciókban vehettek részt. A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületéből Bottlik Olívia szakmai cseregyakorlati, Nada Al-Sheraji népegészségügyi, Szabó Fruzsina Orsolya elnöki, Pleck András oktatási szekcióban, a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesületéből Mester Ágnes igazgatási, Veress Csongor pedig tudományos cseregyakorlati szekcióban képviselte a hazáját. Mivel majdnem minden szekcióba tudtunk képviselőt delegálni, így igazán sokrétű tudást szerezhettünk szervezetünk működéséhez. 

Az oktatási szekcióban különböző tréningek keretében megismerhettük, hogyan is fejleszthetjük a magyar orvosképzést, milyen extracurricularis tevékenységeket szervezhetünk a hallgatók számára, ahol bővíthetik szakmai tudásukat. A népegészségügyi szekcióban új perspektívából vizsgálhattuk a világot napjainkban legjobban érintő egészségügyi (vész)helyzeteket, és ezekre megoldást kaphattunk a legfelsőbb szinteken készült ajánlásokkal, amelyeket itthon is naprakészen prezentálhatunk a továbbiakban prevenciós munkánk során. A cseregyakorlati szekciókban pedig új kapcsolatok és barátságok köttettek, amelyekkel színesebbé tehetjük majd kínálatunkat a külföldön magukat kipróbálni vágyó orvostanhallgatók számára, és új protokollok is születtek arra nézve, hogy miképpen lehet még hasznosabbá tenni egy-egy kiutazást.

Talán a legkritikusabb pontja az augusztusi csúcstalálkozónak az elnöki szekció volt, ahol mind a világszervezet, mind a MOSZ jövőjéről és törekvéseiről szavazhattunk. Teljes jogú tagként szavazati jogunk megalapozza az itthoni szervezet további működését és eredményesebbé tételét is. Megismerhettük az új képviselőjelölteket, akik az érdekünkben cselekednek az év folyamán, illetve fontos szabályokat is iktathattunk, amelyek a helyi munkánk szolgálatában állnak, például financiális helyzetünkben nyújtanak védelmet. Ezenfelül jelenlegi elnökként megtaníthattam a MOSZ jövő évi vezetőjének feladatainkat és hitvallásunkat, hogy az elkövetkezendő évben a MOSZ már egy biztos alapról építkezhessen tovább. Emellett az elnöki és cseregyakorlati szekciók közös rendezvényének részeként aláírásra kerültek új utazási szerződéseink is: hogy pontosan hova, melyik országba utazhatnak majd a magyar orvostanhallgatók, hogy más kultúrák egészségügyével megismerkedhessenek. Személyes megjelenésünk miatt ez évben új desztinációk váltak élő lehetőséggé, például Norvégia vagy El Salvador.

Úgy gondolom, hogy egy igazán értékes és sok ismeretet biztosító konferencián vehettünk részt, amelynek eredményességét az azóta a Magyar Orvostanhallgatók Szövetségében bekövetkezett, pozitív irányú változások méltán bizonyítják. Új lehetőségekkel bővült extracurricularis kínálatunk, új ismeretanyagot vezethettünk be prevenciós munkánkba, és új kapcsolatokat is köthettünk. Részvételünkhöz nagyban hozzájárult a Magyar Orvosi Kamara, akiknek hálánkat a jövőbeli alázatos munka mellett e cikkel is szeretnénk kifejezni. 

 

Megtekintések száma: 14890

Fiatal kollégáink rovata

ESEMÉNYEK