Tisztújítás a Magyar Orvostanhallgatók Szövetségében

2022-12-27 09:00:00 FORRÁS: Orvosok Lapja

Szerző: Szabó Fruzsina Orsolya elnök, Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége

Orvosok lapja - Utánpótlás

2022. október 1-én lezajlott a Magyar Orvostanhallgatók Szövetségének éves tisztújító közgyűlése, melyen sikeresen megválasztottuk az idei év tisztviselőit. Az azóta eltelt idő alatt újraalkottuk a vezetőség szerkezetét, frissítettük az alapszabályunkat, és redefiniáltuk az elvégzendő feladatokat. Első szerkezeti átalakításként a tisztségviselőket két csoportba osztottuk: az újonnan alakult fő döntéshozó szerv, az elnökség alá az elnök és az elnökhelyettesek tartoznak, a vezetőség pedig a különböző feladatokért felelős tisztségviselőket foglalja magába.

Az elnökség tagjai

Az elnök feladata kettős – egyaránt fogja össze a négy tagegyesület (azaz a Budapesti, Debreceni, Pécsi, és Szegedi Orvostanhallgatók Egyesületét), és tartja kapcsolatot anyaszervezetünk, a Nemzetközi Orvostanhallgatók Egyesülete (International Federation of Medical Students’ Associations, IFMSA) tisztviselőivel és más országok elnökeivel. Idén a tisztséget Szabó Fruzsina Orsolya (a cikk szerzője), a Semmelweis Egyetem hatodéves hallgatója tölti be, a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületéből.

A belügyi elnökhelyettes elsősorban a szövetség magyarországi helyzetével foglalkozik. Szorosan együttműködik az egészségfejlesztői és az emberi jogi koordinátorral, felügyeli és segíti a közös munkát az egyesületek vonatkozó felelősei között. A tisztséget Al-Sheraji Nada Mohamed, a Semmelweis Egyetem ötödéves hallgatója tölti be, a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületéből.

A külügyi elnökhelyettes azért felel, hogy a Szövetséghez érkező nemzetközi lehetőségek (pl. konferenciák, cikkírási lehetőségek, munkacsoportokba való bekapcsolódási lehetőségek) meghirdetésre kerüljenek az egyesületek tagsága számára, így egyedülálló lehetőségekhez juttatva a magyarországi orvostanhallgatókat. A tisztséget Bottlik Olívia, a Semmelweis Egyetem hatodéves hallgatója tölti be, a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületéből.

A gazdasági elnökhelyettes kezeli a szövetség pénzügyeit, megvalósítandó programjainkhoz, nemzetközi konferenciákon való részvételhez szponzorációt, anyagi hátteret biztosít, és felügyeli a szabályos pénzügyi működést. A tisztséget Muczán Gábor János, a Pécsi Tudományegyetem harmadéves hallgatója tölti be, a Pécsi Orvostanhallgatók Egyesületéből.

A PR-és kommunikációs elnökhelyettes a szövetség médiamegjelenéséért felel: közösségimédia- jelenlétet biztosít (Instagram, Facebook, LinkedIn- oldal), frissíti a honlapot, a tisztségviselőkkel együttműködve hazai és nemzetközi eseményeken felhasználható bemutatkozó brossúrát készít. A tisztséget Sulyok Gergő, a Pécsi Tudományegyetem ötödéves hallgatója tölti be, a Pécsi Orvostanhallgatók Egyesületéből.

A vezetőség tagjai

Az IFMSA teljes jogú tagjaként évente közel kétszáz magyarországi orvostanhallgató vehet részt egy egyhónapos tudományos, vagy kórházi cseregyakorlaton a világ minden táján, Európától Kelet-Ázsiáig. A kórházi cseregyakorlatok lebonyolításáért a nemzetközi cseregyakorlati koordinátorok (nemzetközi megnevezésben National Exchange Officer-ek, NEO-k), míg a tudományos cseregyakorlatokért a tudományos cseregyakorlati koordinátor (National Officer for Research Exchange, NORE) felelnek.

A kórházi gyakorlatra érkező hallgatónak a beutazókért felelős koordinátor (NEO-in) biztosítja az elhelyezést és a megfelelő gyakorlati helyet. A tisztséget Molnár Luca Panka, a Debreceni Egyetem ötödéves hallgatója tölti be, a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesületéből. A kórházi gyakorlatra utazó hallgatókat a kiutazókért felelős koordinátor (NEO-out) segíti a szervezésben. Idén a tisztséget Major Nóra Anna, a Debreceni Egyetem ötödéves hallgatója tölti be, a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesületéből. A tudományos cseregyakorlatok ki-és beutazó hallgatóiért Szabó Nikolett, a Semmelweis Egyetem negyedéves hallgatója felel, a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületéből.

Az egészségfejlesztési koordinátor (National Public Health Officer, LPO) az egyesületek egészségprevenciós munkáját koordinálja, országos eseményeket, kampányokat szerve, pl. első eseményként megrendezésre került a száraz novembernek dedikált országos kampányunk. A tisztséget Mészáros Mirtill, a Semmelweis Egyetem negyedéves hallgatója tölti be, a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületéből.

Az emberi jogi koordinátor az egyesületek hasonló témakörben tevékenykedő tisztségviselőivel dolgozik együtt. Céljuk ismeretterjesztés, társadalmi felelősségvállalás emberi jogi témakörökben (pl. etnikai, vallási, egyéb kisebbségi csoportok jogai) illetve a figyelemfelhívás a mentális egészség fontosságára. Idén a pozíciót Ruzsa-Kis-Schubert Kinga, a Debreceni Egyetem hallgatója tölti be, a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesületéből.

A négy tagegyesület elnökeivel, Stubnya János Domonkossal (Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete), Kovács Boglárkával (Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete), Szalczer Szilárddal (Pécsi Orvostanhallgatók Egyesülete), és Ignácz Mátéval (Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete) folyamatosan együttműködve dolgozunk  azon, hogy a Szövetségünk még hatékonyabban vegyen részt az hazai egészségnevelésben, fejlesszük az elérhető prevenciós profilunkat, és hangúlyosabban szerepeljük a nemzetközi színtéren, új, korábban nem elérhető lehetőségekhez juttatva tagjainkat, a magyarországi orvostanhallgatókat.

 

 

Megtekintések száma: 14359

Fiatal kollégáink rovata

ESEMÉNYEK