10. Kártérítési felelősség védőeszközhiány miatt el nem végzett vizsgálat után

2020-04-01 22:32:00 FORRÁS:

Szerző: jogi munkacsoport

Hírek - Jog-orvoslás

Kérdés

 

Ha az orvos védőeszköz hiány miatt nem vizsgálja meg a beteget és ebből a betegnek egészségkárosodása lesz, kié a felelősség, ki fizeti a kártérítést?

 

Válasz

 

A beteg felé a kártérítési felelősséget mindig az egészségügyi szolgáltató viseli [Eütv. 244. § (1)], neki (illetve a fedezet mértékéig felelősségbiztosítójának) kell fizetnie a megítélt kártérítési összeget.

A szolgáltató továbbháríthatja a kártérítés összegét, ha az orvos magatartásából fakad a kár. Alkalmazott esetén legfeljebb 4 havi távolléti díj lehet az áthárított összeg az orvos gondatlansága esetén (2003. évi LXXXIV. törvény 15. §), míg vállalkozónál – a szerződéstől függően – akár a teljes összeg. Ha a védőeszköz hiánya abból fakad, hogy a munkáltató nem biztosította azt az orvos részére, ennek ellenére kötelezte őt a feladatellátásra, akkor nagy valószínűséggel nem tudja az orvossal megtéríttetni a kifizetett összeget, azonban ha ellátta az orvost védőfelszereléssel, és utóbbi ennek ellenére nem használta azt, akkor megalapozott lehet a továbbhárítás.

Megtekintések száma: 18735
ESEMÉNYEK