22. 65 év feletti orvos önkéntes részvételének lehetősége alapellátási ügyeletben

2020-04-20 10:50:00 FORRÁS:

Szerző: jogi munkacsoport

Hírek - Jog-orvoslás

Kérdés

Ha 65 év feletti kolléga önként szeretne részt venni az alapellátási ügyeletben van-e ennek jogi akadálya? A kolléga egyéni vállalkozó, az Önkormányzattal kötött szerződés alapján dolgozott eddig az alapellátási ügyeletben.

MOK megjegyzés:

Elvileg a miniszteri visszahívás miatt nem vehetne részt a közvetlen betegellátásban. De annak a levélnek a "jogi ereje" bizonytalan, lásd:

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/valtozik-a-haziorvosi-ellatas-rendje

Válasz

A vállalkozó háziorvos az önkormányzattal kötött szerződésben foglaltak szerint köteles az ügyeleti szolgálatban részt venni [4/2000. (II. 25.) EüM rendelet 4. § (1) e) pont]. Az önkormányzat nem köteles a háziorvost az ügyelet keretében igénybe venni. Hogy az adott háziorvos ügyelet keretében történő további foglalkoztatásának mellőzése menyiben jogszerű, az a konkrét körülmények és a szerződés alapján ítélhető meg.

Az emberi erőforrások minisztere és az egészségügyért felelős államtitkár az intézményvezetőket 2020. március 16-án körlevélben utasította, hogy úgy szervezzék át a betegellátási tevékenységet, hogy 65 év feletti egészségügyi dolgozók ne találkozzanak betegekkel. Arra, hogy a rendelkezés pontosan mely intézményi kört érinti, és az utasításnak milyen módon tegyenek eleget az intézményvezetők, a körlevél nem tér ki, ugyanakkor az utasítás mögötti, a 65 év feletti egészségügyi dolgozók egészségvédelmét érintő célt az ügyeletet megszervező önkormányzatok által is célszerű figyelembe venni.

Megtekintések száma: 16726
ESEMÉNYEK