26. Kirendelhető-e a sürgősségi betegellátó osztály (SBO) vezetőjének olyan szakorvos, aki nem szakirányú végzettséggel rendelkezik (pl. nőgyógyász)?

2020-04-20 11:04:00 FORRÁS:

Szerző: jogi munkacsoport

Hírek - Jog-orvoslás

Kérdés

Kirendelhető-e a sürgősségi betegellátó osztály (SBO) vezetőjének olyan szakorvos, aki nem szakirányú végzettséggel rendelkezik (pl. nőgyógyász)?

Válasz

A sürgősségi betegellátó osztályon (SBO) az osztályvezető / műszakvezető a következő szakvizsgák valamelyikével kell, hogy rendelkezzen: sürgősségi szakorvos, oxyológia és sürgősségi orvostan szakorvos (2017. január 1-jétől kötelező); anaeszteziológia és intenzív terápia/intenzív terápia szakorvos [60/2003. (X. 20.) ESzCsM rendelet 2. melléklet]. Egészségügyi válsághelyzet idején az egészségügyi szolgáltatás szakmai követelményeire előírt rendelkezéseket felülírhatják az egészségügyi válsághelyzet idejére vonatkozó jogszabályok [Eütv. 229. § (2)]. Jelenleg nem ismerünk olyan válsághelyzeti jogszabályt, amely az SBO vezetésére vonatkozóan bővítené a lehetséges szakképesítések körét, így álláspontunk szerint az SBO vezetését a fent említett szakvizsgák valamelyikével rendelkező szakorvosnak kell ellátnia, amely feltétel ilyen szakképesítéssel nem rendelkező szakorvos osztályvezetőként való kirendelése esetén nem valósulna meg.

Megtekintések száma: 18323
ESEMÉNYEK