A nyilatkozattétel határideje

múlva jár le.

30. Megszüntetheti-e a vállalkozó háziorvos a feladatátvállalási szerződését az önkormányzattal a veszélyhelyzet idején?

2020-04-20 11:11:00 FORRÁS:

Szerző: jogi munkacsoport

Hírek - Jog-orvoslás

Kérdés

Megszüntetheti-e a vállalkozó háziorvos a feladatátvállalási szerződését az önkormányzattal a veszélyhelyzet idején?

(Ha most beadja a felmondását, amellyel későbbi időpontra mondja fel a szerződést, de ebben az időpontban még fennáll veszélyhelyzet, akkor tud hatályosulni a felmondás? Ha megszűnik a szerződése, és nem áll munkaviszonyban más munkáltatóval, akkor van akadálya annak, hogy orvosként elhagyja az országot?)

Válasz

A 2000. évi II. törvény szerint a háziorvos és a települési önkormányzat által kötött feladat-ellátási szerződést a háziorvos felmondhatja a törvényben és a konkrét szerződésben foglalt felmondási szabályok szerint a feladat-ellátási szerződésben szereplő felmondási idővel (amely a törvény szerint hat hónapnál nem lehet rövidebb). A felmondási idő lejártát, a jogviszony megszűnését nem befolyásolja a veszélyhelyzet fennállása.

A 81/2020 (IV. 1.) 8. § (1) bekezdés a) pontja szerint az Eütv. szerinti egészségügyi dolgozók – így az orvosok, a fogorvosok, a gyógyszerészek, az egyéb felsőfokú egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személyek, az egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személyek, továbbá az egészségügyi tevékenységben közreműködő egészségügyi szakképesítéssel nem rendelkező személyek (mivel foglalkoztatásra vonatkozó különbségtétel a rendelkezésben nem szerepel, munkaviszony vagy más jogviszony fennállásától függetlenül) – csak a szakminiszter külön engedélyével hagyhatják el az országot függetlenül attól, hogy van-e praxisuk.

Megtekintések száma: 6007
ESEMÉNYEK