32. Kirendelhető-e házi gyermekorvos egy település központi ügyeletére?

2020-04-20 11:15:00 FORRÁS:

Szerző: jogi munkacsoport

Hírek - Jog-orvoslás

Kérdés

Kirendelhető-e házi gyermekorvos egy település központi ügyeletére?

Válasz

Maga a települési önkormányzat a vállalkozó házi gyermekorvossal kötött feladat-ellátási szerződésében foglaltak szerint veheti őt igénybe a központi ügyelet feladataiban való részvételre [2000. évi II. törvény 2/B. § (1) e)].

Egészségügyi válsághelyzetben az orvost a kormányhivatal kirendelheti [521/2013. (XII. 30.) Korm. rendelet 14. § (3)]. A rendelet nem tartalmaz megkötést, így a gyermekorvos a település központi ügyeletére is kirendelhető.

Van-e minimális határidő, amelynek el kell telnie a kirendelés közlése és a kirendelés első napja között?

Az egészségügyi válsághelyzetre tekintettel elrendelt kirendelésnek nincs minimális határideje, sürgős esetben – későbbi írásba foglalással – akár szóban is történhet [521/2013. (XII. 30.) Korm. rendelet 14. § (6)].

Kirendelésnél ki viseli az ellátásért a felelősségbiztosítást?

Az ellátásért a felelősséget minden esetben az egészségügyi szolgáltató viseli [Eütv. 244. § (1)], neki kell felelősségbiztosítással rendelkeznie [Eütv. 108. § (2)]. Ha alkalmazottja, közreműködője vagy más a szolgáltatónál tevékenységet végző személy okoz kárt, akkor a felelősséget a szolgáltató – az egyes jogviszonyokra vonatkozó szabályok szerint – részben vagy egészben tovább háríthatja a károkozóra.

Kirendelésnél ki köteles biztosítani a megfelelő védőfelszerelést, valamint a megfelelő higiéniás állapotokat?

Álláspontunk szerint a megfelelő védőfelszerelés és higiénés viszonyok biztosítása annak a válsághelyzet miatti egészségügyi ellátást végző egészségügyi intézménynek vagy időszakosan működő gyógyintézetnek a feladata, amelyhez az egészségügyi dolgozót kirendelték. Maga az intézmény a készleteit meghaladó és az egészségügyi válsághelyzeti ellátáshoz szükséges, eszközöket és anyagokat az Állami Egészségügyi Tartalékból kérheti biztosítani [Eütv., 231. § (1)]. 

Kirendelésnél ki köteles a munkabér megfizetésére?

Álláspontunk szerint a válsághelyzet miatti kirendelés esetén a munkabér megfizetése annak a válsághelyzet miatti egészségügyi ellátást végző egészségügyi intézménynek vagy időszakosan működő gyógyintézetnek a feladata, amelyhez az egészségügyi dolgozót kirendelték.

Megtekintések száma: 3126
ESEMÉNYEK