A nyilatkozattétel határideje

múlva jár le.

48. Másodállású ügyelet vállalásának megtiltása

2020-05-18 13:44:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: jogi munkacsoport

Hírek - Jog-orvoslás

Kérdés:

Megtilthatja-e a főállású közalkalmazott orvos számára a munkáltató a járványhelyzetre hivatkozva, hogy másodállásként ügyeletet vállaljon más egészségügyi intézményben?

Válasz:

(Ennek kapcsán a kérdező csatolt egy levelet, amit az őt foglalkoztató kórház főigazgatójától kapott, amiben leírják, hogy „nem engedélyezik” a más intézményben való ügyeletet mint másodállást)

A közalkalmazotti státuszon túl további jogviszony létesítéséhez csak akkor szükséges a munkáltató hozzájárulása, ha a további jogviszony szerinti munkaidő átfedésben van az eredeti, közalkalmazottként teljesítendő munkaidővel [Kjt. 43. § (1)]. A fentieknek megfelelően a további jogviszony „megtiltása”, illetve annak nyomán az eredeti jogviszonnyal kapcsolatos munkajogi szankció kilátásba helyezése / alkalmazása is csak ilyen esetben lehetséges. Ezzel együtt, ha a konkrét körülmények alapján indokolt, a munkáltató a fertőzésveszély csökkentése érdekében feltételeket szabhat az eredeti munkakörben való munkavégzéshez. Hogy az adott esetben utóbbinak a létjogosultsága fennállhat-e, az részben szakmai kérdés.

Megtekintések száma: 5690
ESEMÉNYEK