A nyilatkozattétel határideje

múlva jár le.

59. Önkormányzati fenntartású rendelőben közalkalmazottként dolgozó fogorvos vezénylése

2020-09-30 09:24:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: jogi munkacsoport

Hírek - Jog-orvoslás

Kérdés - Ki és milyen időtartamban jogosult az önkormányzati fenntartású rendelőben közalkalmazottként dolgozó fogorvos vezénylésére?

Az egészségügyi válsághelyzeti ellátásról szóló 521/2013. (XII. 30.) kormányrendelet 14. §-a szerint minden egészségügyi dolgozó kirendelhető. Az egészségügyi dolgozó fogalmát az egészségügyi törvény határozza meg, amelynek 3. § (d) pontja szerint minden orvos egészségügyi dolgozónak minősül függetlenül attól, hogy milyen jogviszonyban nyújt egészségügyi szolgáltatást. Ezért a kirendelésre sor kerülhet a közalkalmazotti részmunkaidőben és azon kívül is, a rendelet a kirendelés felső korlátjaként napi 12 órát határoz meg, ennél többet nem mond e tárgyban.

A rendelet 14. § (2) bekezdése szerint a kirendelést az egészségügyi válsághelyzet felszámolásában résztvevő fekvőbeteg-szakellátó intézmény részére az intézmény vezetője, az időszakosan működő gyógyintézetbe az annak telepítésére kijelölt intézmény vezetője igényli a megyei kormányhivataltól. A megyei kormányhivatal dönt a kirendelés szükségességéről és az általa meghatározott egészségügyi intézmény vezetőjét kötelezi a kirendelés végrehajtására. A (3) bekezdés szerint ha a kirendelendő egészségügyi dolgozónak nincs a kirendelést végrehajtó intézményi vezetője, a megyei kormányhivatal adja ki a kirendelési határozatot.

Ebből az következik, hogy a kirendelés tárgyában a döntés joga mindig a kormányhivatalé, kezdeményezni pedig annak az intézménynek a vezetője jogosult egészségügyi dolgozó kirendelését, amelyik közvetlenül részt vesz a válsághelyzet felszámolásában.

Megtekintések száma: 6569
ESEMÉNYEK