A nyilatkozattétel határideje

múlva jár le.

75. A közreműködői szerződések, személyes közreműködői szerződések és önkéntes segítők az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényben

2020-12-04 12:00:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: Jogi munkacsoport

Hírek - Jog-orvoslás

Hogyan szabályozza az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény a közreműködői szerződések, személyes közreműködői szerződések és önkéntes segítők kérdését? A munkáltató arról tájékoztatott, hogy a személyes közreműködői szerződések lehetőségét az új törvény kizárja; ez azt jelenti, hogy e szerződéseket módosítani kell „egyszerű” közreműködői szerződésre?

Válasz:
A munkáltató tájékoztatása helyes, amennyiben a törvény 1. § (4) bekezdése szerint egészségügyi szolgáltatónál főszabály szerint csak egészségügyi szolgálati jogviszony keretében lehet egészségügyi tevékenységet végezni. Az (5) bekezdés szerint mindez nem zárja ki a közreműködő és az önkéntes segítő igénybevételének lehetőségét, de a személyes közreműködő igénybevételének lehetőségét kizárja.
Ebből azonban nem az következik, amit a kérdésből esetleg ki lehet olvasni, nevezetesen, hogy ugyanazt a tevékenységet lehetne úgy folytatni, hogy másként nevezik el egy szerződésben ugyanazt a jogviszonyt. A közreműködő és a személyes közreműködő fogalmait az egészségügyi szolgáltatás gyakorlásának általános feltételeiről, valamint a működési engedélyezési eljárásról szóló 96/2003. (VII. 15.) Korm. rendelet határozza meg, nevezetesen annak 2. § (1) bekezdés k) és n) pontjai tartalmazzák.
A személyes közreműködés lényege, hogy a felek között létrejött szerződés alapján a feladat ellátásához szükséges tárgyi feltételeket kizárólag a közreműködőt igénybe vevő szolgáltató biztosítja, a személyes közreműködő pedig kizárólag személyi feltételeket biztosít. Ilyen szerződést zár ki a törvény, és ha az ellátás nyújtására ténylegesen ilyen módon kerül sor a felek között, akkor a szerződést nem lehet közreműködői szerződésnek nevezni önkényesen.
Megtekintések száma: 9467
ESEMÉNYEK