76. Áthelyezhető-e a rezidens a saját kórházának COVID intenzív osztályára, ha van egy kétéves gyermeke?

2020-12-04 15:00:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: Jogi munkacsoport

Hírek - Jog-orvoslás

Áthelyezhető-e a rezidens a saját kórházának COVID intenzív osztályára, ha van egy kétéves gyermeke? Érvényesülnek ilyenkor a kirendelés alól mentesítő kivételszabályok, avagy a kórházon belüli áthelyezés eltérő kategóriát képez a kirendeléshez képest?
 
Válasz:
 
A munka törvénykönyvének 53.§-a szerint a munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni. Ez alól a gyermekkel kapcsolatosan két eset képez kivételt. Az egyik az anya a várandóssága megállapításától gyermeke hároméves koráig, a másik pedig bármelyik szülő gyermeke tizenhat éves koráig, ha gyermekét egyedül neveli. Ezen túlmenő kivételeket nem tartalmaz a törvény.
 
Annak a kérdés kapcsán nincs jelentősége, hogy az áthelyezés a munka törvénykönyve szerinti döntés vagy az egészségügyi válsághelyzeti ellátásról szóló 521/2013. (XII. 30.) Korm. rendelet szerinti kirendelés eredménye, mert a gyermekekre tekintettel megfogalmazott kivételek mindkét esetben ugyanazok.

 

 

Megtekintések száma: 17193
ESEMÉNYEK