78. Pótszabadságra és a munkáltató által meghatározott munkahelyi döntésű illetményre vonatkozó kérdések

2020-12-07 11:00:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: Jogi munkacsoport

Hírek - Jog-orvoslás

a) Mi történik a közalkalmazott egészségügyi dolgozó által hosszú évek alatt megszerzett, fizetési fokozatba való besorolás után járó pótszabadságával, amennyiben aláírja az egészségügyi szolgálati jogviszonyt létesítő szerződést? Ilyen esetben az eddig megszerzett pótszabadság elveszik arra tekintettel, hogy az új törvény nem biztosít lehetőséget a pótszabadság munkában töltött idővel arányos megszerzésére?
b) Jogosult-e a munkáltató csökkenteni az egészségügyi dolgozó munkáltató által meghatározott „munkahelyi döntésű” illetményét, amennyiben az egészségügyi dolgozó a jogviszonya létesítése idején a szerződést ezzel a feltétellel, ilyen illetményösszeg kikötésével írta alá?
 
Válaszok:

a) A törvény 6. §-a szabályozza a szabadságok mértékét, az (1) bekezdés valóban „megfeledkezik” a fizetési osztályhoz igazodó pótszabadságokról. Ha a törvény nem változik, akkor a pótszabadság ezen a jogcímen elvész. Ezt valószínűtlennek tartjuk, mivel a (2) bekezdés az egészségügyi szakdolgozók esetén a pótszabadságról rendelkezik a törvény, inkább jogalkotási hibának tűnik a hiányzó rendelkezés.

b) Konkrét szerződés nélkül nehéz ezt megmondani, de alapvetően a munkáltató egyoldalúan nem csökkentheti az illetményt, kivéve amennyiben ezen jogot fenntartotta magának a szerződésben.
Megtekintések száma: 18858
ESEMÉNYEK