A nyilatkozattétel határideje

múlva jár le.

81. Végkielégítésre vonatkozó kérdések

2020-12-21 15:10:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: Jogi munkacsoport

Hírek - Jog-orvoslás

Ha az orvos nem írja alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyt létesítő szerződést, akkor – mint eddigi közalkalmazott – jár-e neki végkielégítés?
Melyik fizetést veszi majd a munkáltató a végkielégítés alapjául, a 2020. évi vagy a 2021. évi megemelt fizetést? Ha 2020. évi fizetést veszi alapul, akkor abba beleszámít a rendkívüli 500.000,- Ft-os juttatás, az ügyeletek után járó pótlék, a Covid-pótlék, az osztályvezetői és nyelvvizsga pótlék, vagy csak az alapbér lesz a végkielégítés alapja?
Ha végkielégítéssel távozik a közalkalmazott orvos, mennyi ideig nem dolgozhat ezt követően annak érdekében, hogy ismét munkába állhasson egészségügyi szolgáltatóként? Függ-e ezen „kényszerszünet” időtartama a végkielégítés összegétől?
E „kényszerszünet” letelte után visszatérhet-e az orvos a régi munkahelyére, vagy mindenképpen másik kórházat kell keresnie?

Válasz:

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény átmeneti rendelkezései értelmében jár végkielégítés a kérdéses esetben, de a Kjt-hez képest lényegesen kedvezőtlenebb feltételekkel. Részletesen erről lásd: https://helsinkifigyelo.444.hu/2020/11/11/alkotmanyellenes-a-vegkielegites-szabalyozasa-az-egeszsegugyi-szolgalati-torvenyben
Az új törvény alapján kizárólag az illetmény képezi a végkielégítés alapját, mégpedig a jogviszony megszűnésekor érvényes illetmény. Ha valaki nem írja alá a szerződést, akkor a törvény alapján a jogviszonya 2021. január 1-jével szűnik meg, így az aznap érvényes illetmény határozza meg az illetmény összegét. 
Olyan szabály azonban nincs, amely megtiltaná, hogy a jogviszonymegszűnését követően akár ugyanott, akár máshol újra munkába álljon. Kényszerszünetet ilyen vonatkozásában a jogszabályok nem ismernek. 
Megtekintések száma: 5327
ESEMÉNYEK