A nyilatkozattétel határideje

múlva jár le.

82. A közreműködő és a személyes közreműködő fogalmának megkülönböztetése

2020-12-21 15:13:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: Jogi munkacsoport

Hírek - Jog-orvoslás

Hogyan különböztethető meg egymástól a közreműködő és a személyes közreműködő fogalma? Amennyiben az orvos például maga szerezte be a védőfelszerelését, saját telefont használ, saját járművel utazik stb. akkor ez személyes vagy „sima” közreműködésnek minősül?
Ha a szerződésében az szerepel, hogy „sima” közreműködőnek minősül, akkor a fenti körülményektől függetlenül ilyen státuszba kerül?

Válasz:

A jogszabály (96/2003. (VII. 15.) Korm. rendelet) definíciója szerint a közreműködés lényege, hogy legalább részben a saját tulajdonban vagy használatban álló eszközökkel kell a közreműködőnek az egészségügyi szolgáltatást nyújtani. A telefon vagy a kocsi nyilván nem az egészségügyi szolgálatás nyújtásának eszköze, ahogy a védőfelszerelés önmagában nem eredményezi azt, hogy az érintett magát a szolgáltatást saját eszközeivel nyújtja; az adott szolgáltatás nyújtásához a jogszabályban meghatározott tárgyi feltételek biztosításában kell részt vállalnia ahhoz, hogy (nem személyes) közreműködőnek minősüljön.
Megtekintések száma: 6713
ESEMÉNYEK