A nyilatkozattétel határideje

múlva jár le.

86. A megengedett, a minimálbér 5%-ának megfelelő összegű ajándék elfogadására vonatkozó kérdések

2020-12-21 15:27:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: Jogi munkacsoport

Hírek - Jog-orvoslás

Hogyan értelmezhető az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény azon rendelkezése, amely szerint nem esik a paraszolvencia tilalma alá, és így megengedett a minimálbér 5%-ának megfelelő összegű ajándék elfogadása? Ezen összeghatárt alkalmanként, betegenként, avagy meghatározott időszakra (hónapra, évre) nézve összesítve kell alkalmazni?

Válasz:

A szabály így fogalmaz: „Az egészségügyi dolgozó vagy az egészségügyben dolgozó a szolgáltatás nyújtását követően egy alkalommal elfogadhat a beteg vagy rá tekintettel más által ajándékként adott olyan tárgyat, amelynek értéke nem haladja meg a mindenkori minimálbér havi összegének 5%-át.” 
Vagyis egy betegtől összesen egy alkalommal lehet elfogadni ajándékot az egy adott egészségügyi probléma miatt nyújtott (akár több vizsgálatot, kezelést magában foglaló) egészségügyi szolgáltatásra tekintettel. Kivétel a folyamatos benntartózkodás mellett végzett, hosszú ideig tartó egészségügyi szolgáltatás nyújtása (például krónikus kórházi osztályon történő kezelés) – ilyen esetekben kéthavonta egy alkalommal fogadható el a betegtől vagy rá tekintettel mástól az értékhatáron belül ajándéktárgy.
Megtekintések száma: 8024
ESEMÉNYEK