88. Kötelezhető-e a részmunkaidőben foglalkoztatott orvos teljes munkaidőben való munkavégzésre intézményen belüli kirendeléskor, vagy akár kirendelés

2020-12-21 15:33:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: Jogi munkacsoport

Hírek - Jog-orvoslás

Kötelezhető-e a részmunkaidőben foglalkoztatott orvos teljes munkaidőben való munkavégzésre intézményen belüli (egyetemi klinikák közötti) kirendeléskor, vagy akár kirendelés nélkül?
Kötelezhető-e az orvos ügyeletre vagy készenlétre, ha életkorára való tekintettel már évek óta nem vállal ilyet? Elutasítható-e az erre irányuló munkáltatói igény jogi következmények nélkül? Méltányolható indok lehet-e az életkorból adódó csökkent teljesítőképesség a munkáltatói kérés teljesítésének megtagadása kapcsán?

Válasz:

Az ilyen kötelezéseknek az aránytalan érdeksérelmet okozó munkáltatói intézkedések alapelvi tilalma jelentheti csak a gátját, tételes jogi szabály nem ismert, amely ezeket a lehetőségeket kizárná. Aránytalan érdeksérelmet okozó intézkedés esetén írásban (akár emailben) érdemes jelezni a munkáltatónak, hogy milyen fenntartásai vannak az intézkedéssel kapcsolatban. Ennek egy esetleges későbbi jogvita kapcsán a bizonyítás keretében fontos szerepe lehet. 
Megtekintések száma: 20127
ESEMÉNYEK