Gyakran Ismételt Kérdések a jogviszony meghosszabbításáról

2023-03-03 09:14:00 FORRÁS:

Szerző: Nagy Marcell

Nyomásgyakorlás

Több kérdés felmerült az elmúlt napokban a kamarai jogviszony folytonosságával kapcsolatban, ezekre az alábbiakban válaszolunk.


1. Elég-e, hogy befizettem a tagdíjat, ez ráutaló magatartás?

Nem elég, a törvény egyértelműen fogalmaz, nyilatkozatot kell tenned. Ezt vagy elektronikusan, vagy papíron tudod megtenni, a honlapunk főoldalán találod a nyilatkozat megtételének részleteit. 


2. Hogyan adhatom be a nyilatkozatot?

 • Elektronikusan az epapir.gov.hu oldalon keresztül
 • postán: Magyar Orvosi Kamara 1390 Budapest 62., Pf. 175.
 • e-mailben lefényképezve: maradok@mok.hu címre
 • Személyesen a területi szervezet irodájában, vagy az Országos Hivatalban.

Részletes tudnivalók a mok.hu honlap nyitólapján megtalálhatóak. 


3. Honnan tudom, hogy megérkezett az epapír felületen elküldött nyilatkozat?

Az Ügyfélkapu sajnos alapértelmezetten elrejti a rendszerüzeneteket. Ahhoz, hogy lásd, el kell távolítani a szűrőket. 

 • keresd fel a tarhely.gov.hu oldalt, lépj be az ügyfélkapus belépéseddel
 • kattints jobb oldalon fent a gombra
 • vedd ki a pipát a "Kivéve rendszerüzenetek" elől
 • kattints a KERESÉS gombra
 • meglátod a listában az epapír feladási igazolását (Feladó: NISZ BKSZ), és ha a kamaránál már a kollégák letöltötték, akkor a letöltési igazolását is. 
 • ezen igazolásokat a rendszer 30 napon belül törli. Ha szeretnéd, hogy megmaradjon, jelöld ki, és mozgasd át őket a [Tartós tárba], vagy töltsd le a számítógépedre. 

4. Meddig kell megküldeni a nyilatkozatot?

A nyilatkozat megtételének határideje 2023.04.01. 24:00

Kérünk, hogy minél hamarabb add be, ne várj a határidő lejártáig!

5. Mi történik, ha nem adom be a nyilatkozatot?


A kamarai tagságod 2023. április 02-án megszűnik. Utána csak új tagfelvételi kérelemmel tudsz csatlakozni. Erről további információkat itt találsz


6. Mit veszít az, aki nem kamarai tag?

 • Szakmai érdekközösséget és támogatást
 • Orvosszakmai közös érdekképviseletet, nem lesz fórum, szervezet, amelyhez bármilyen panaszával, problémájával fordulhatna
 • Lehetőséget arra, hogy az orvostársadalom belső konszenzusán alapuló, független etikai eljárások ítéljék meg a munkáját
 • Kamarai csoportos baleset- és életbiztosítást
 • Pénzügyi hozzájárulást kötelező szintentartó tanfolyamhoz
 • Pénzügyi hozzájárulást tanfolyamhoz, külföldi gyakorlathoz
 • Kamarai jogi tanácsadást, ügyvédi képviseletet
 • Orvosi rendezvények pénzügyi támogatását
 • Magyar Orvosokért Alapítvány pénzügyi támogatását
 • MOK Akadémia pontszerző továbbképzést
 • A tagoknak járó kedvezményeket a szerződött partnereknél (pl. gépkocsivásárlás)

7. Tervezi a kamara a tagdíj csökkentését?

A MOK mindig demokratikus szervezet volt és az is marad, a tagdíj mértékét az országos küldöttek szavazzák meg. A tagdíj nagymértékben függ attól, mekkora a szervezet, hogyan épül fel, mekkora infrastruktúrát kell fenntartania és milyen szolgáltatásokat nyújt a tagoknak. Célunk az, hogy egy hatékonyabb szervezet jöjjön létre, amely képes ütős jogi, ügyvédi segítséget, akár perképviseletet is nyújtani tagjainak. A tagdíj mértéke az új struktúra felállását követően kerül majd megállapításra.


8. Miért szüntetik meg a kötelező kamarai tagságot?

A politikai kommunikációs ürügy, amelyet a jogszabály indoklásába is beírtak az, hogy “a kamara ne fenyegethesse az orvosokat”. Azon túl, hogy ilyen eset nem történt, így ez nyilvánvalóan valótlan vád, a törvénymódosítás nem magyarázza meg azt sem, hogy az alkalmazott eszköz (kötelező tagság eltörlése) hogyan szolgálná a fenti kommunikációban hangoztatott célt. Hiszen a MOK megmarad, nyilvánossága megmarad, tagjai erős érdekérvényesítő képességgel bírnak. 

A legvalószínűbb válasz tehát pont ez utóbbi okban keresendő. Az az elkötelezett több ezer orvos, amely kiharcolta a kórházi fertőzések nyilvánosságra hozását, eltörölte a hálapénzt, elérte az orvosok méltó béremelését és nemet mondott az erőltetett, a szakma előtt is titkolt egészségügyi átalakításokra, túl nagy erővel és társadalmi támogatottsággal bír. Ezt kell letörni, nehezíteni, ez a pártpolitikusok célja. Szakmai cél ebben nincs, kizárólag politikai. 


9. Hogyan zajlanak majd az etikai eljárások a jövőben?

A törvénymódosítás szerint a belügyminiszter által kinevezett, a belügyminiszter alárendeltségében álló szervezet (Egészségügyi Tudományos Tanács) megalkotja majd az etikai szabályzatot, amit a belügyminiszter jóváhagy. Ez alapján fogja a belügyminisztertől függő testület, amely a szabályokat alkotta, elbírálni a panaszokat. A magyar orvosoknak sem az új etikai kódex tartalmába, sem az etikai eljárásokat végző szervezet tagjainak összetételébe, sem azok nyilvánosságának alakításába nem lesz beleszólása. Független szerv nem fogja ellenőrizni a belügyminisztérium testülete működésének jogszerűségét, a határidők és eljárási szabályok betartását. 


10. A MOK most akkor leáll a nyomásgyakorlással?

A nyomásgyakorlást a tagság kérte, abban az orvosok saját egyéni döntésük alapján vesznek részt, amelyet a köztestület minden elérhető módon támogat, jogi képviseletet is ad, tagjait nem kényszeríti semmire. 

A kötelező kamarai tagság eltörlése semmiben sem változtatja meg a lélegeztetőgépen lévő magyar egészségügy problémáit, sem azt a tényt, hogy szakmai szempontokat nem vesz figyelembe a felelős kormányzat az átalakítás során. 

Tehát a MOK továbbra is elkötelezett egy élhető magyar egészségügy kialakításában, amelyhez véleményünk szerint elengedhetetlenül szükséges, hogy

 • a szakdolgozók bérét azonnal, visszamenőleges hatállyal emeljék meg
 • az alapellátás és a szakellátás finanszírozását hozzák a valós költségek szintjére
 • védjék meg a háziorvosok vagyonát, praxisait, ne üresítsék ki, ne értéktelenítsék el
 • töröljék el az indokolatlan iparűzési adót és iparkamarai hozzájárulást
 • tegyék vonzóvá az orvosi szakmát, mert a magyar orvosok külföldre mennek és minden szakmában egyre égetőbb a hiány
 • ne esetleges, pénz- és orvos- és szakdolgozóhiányon alapuljon az, hogy egy városban, megyében milyen ellátások elérhetőek a betegek számára, mi zár be és mikor
 • ne vehessék el az orvosok alapbérének 20%-át önkényes, minden szakmaiságot nélkülöző indikátorok alapján (itt a véleményünk róla)
 • garantálják az orvosbérek értékállóságát, hogy az infláció ne erodálja néhány év alatt a bérünket
 • ne vezényelhesse a kórházi vezetés saját szempontjai alapján szabadon, akár napon belül az orvosokat másik településre, másik kórházba munkavégzésre
 • végre a betegbiztonság legyen a szervező tényező az egészségügyben, ne politikai, hatalmi érdekek
Mivel a fenti célok nem teljesültek, a magyar orvosok által adott erős és egységes felhatalmazás alapján továbbra is küzdünk azok megvalósulásáért.

11. Lehet-e MOK tag külföldön élő vagy dolgozó magyar orvos? 

A MOK alapszabálya szerint nincs akadálya a MOK tagságnak ebben az esetben, az egyedüli feltétel, hogy Magyarországon alapnyilvántartásba felvett orvos legyen (legyen pecsétszáma), valamint legyen magyarországi értesítési címe. 

12. Melyik területi szervezetnél lehet kezdeményezni a tagfelvételt?

Ahol a jövőbeli tervek szerint dolgozna az illető, tehát bármelyik területi szervezet tagja lehet. Amennyiben nem tervez egészségügyi tevékenységet végezni, akkor lakóhelye szerint illetékes szervezetnél, vagy annál a szervezetnél, ahol korábban bármikor egészségügyi tevékenységet folytatott. 
A tagfelvételi eljárásról részletesen itt olvashatsz

13. Hogyan vehet részt külföldön dolgozó kolléga aktívan a MOK munkájában ill. milyen jellegű támogatásra van leginkább szükség?

Facebook csoportunkban
aktív konzultációt folytatunk, csatlakozz, és kapcsolódj be! A kamara megújulása során rengeteg munka adódik majd, és szeretnénk meríteni az európai országok kamaráinak jól működő gyakorlatából is. Jelenleg ez a legnagyobb segítség, ha leírod nekünk, mik azok a tagi szolgáltatások, folyamatok, amelyek a külföldi kamarai szervezetben a legjobban, leghasznosabban működnek. 

14. Lehetséges-e pártolói tagság, illetve mennyi a pártolói tagság díja, illetve hogyan lehet elnyerni?

Pártoló tag bárki lehet, jelenleg nincs meghatározott díj a pártolói tagság elnyeréséhez. A pártoló tag bármilyen hasznos módon támogathatja a MOK céljait, itt nincs tagdíjfizetési kötelezettség, de a szabályozásból adódóan vállalhat arra is egyoldalúan kötelezettséget a pártoló tag, hogy tagdíjat fog fizetni. 
Vannak a pártoló tagsággal kapcsolatos terveink, ennek megvalósítása a közeljövőben várható.
ESEMÉNYEK