A nyilatkozattétel határideje

múlva jár le.

19. Közvetlen betegellátás megtagadása

2020-04-20 10:42:00 FORRÁS:

Szerző: jogi munkacsoport

Hírek - Jog-orvoslás

Kérdés

Házi gyermekorvosi praxisban dolgozom tartós helyettesként (GYES-es kolléganőt helyettesítek szerződéssel). A területi járási hivatal járványügyi osztálya összeírást kezdeményezett néhány hete egy esetleges akut lázas/nem lázas centrumba való beforgatás, ügyeleti ellátásban való részvételhez.

Azt szeretném megkérdezni, ha ez létrejön és az akut lázas centrumba kerülök beosztásra, de nincs megfelelő védőfelszerelés (arcpajzs, védőszemüveg, overáll, megfelelő méretű gumikesztyű, FFP2/FFP3 maszk, lábvédő, egyszer használatos sapka), csak pl. sebészi maszk és pl. L-es gumikesztyű (S-es a méretem), megtagadhatom-e a közvetlen betegellátást? Saját és környezetem egészségének veszélyeztetése miatt?

Működhet-e az, hogy egy ilyen esetben 2 tanú előtt leírom a védőfelszerelés hiányát, kitöltöm az elrendelt munkaidőt, de a betegvizsgálatot megtagadom? Telefonon-konzultációt tartok, fizikailag az elrendelt centrumban tartózkodom, de védőfelszerelés hiányára hivatkozva, megtagadom a közvetlen betegvizsgálatot?

Válasz

Lásd a https://mok.hu/hirek/jogorvoslas/1-covid-gyanus-esetek-vizsgalata

oldalon ismertetett szabályokat, amelyek megválaszolják a kérdést, ami röviden annyi, hogy jó eséllyel a védőfelszerelés hiánya nem olyan ok, amire hivatkozva meg lehetne tagadni az ellátást nem rizikócsoportba tartozó orvos esetén.

A felvetődő kérdések kapcsán először mindig a jog-orvoslás eseteit érdemes megnézni, mert a legtöbbször ott megtalálható a válasz.  A kollégák többnyire hasonló problémákkal küzdenek...

Megtekintések száma: 4879
ESEMÉNYEK